СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Чорнобиль став найпопулярнішим місцем України серед туристів

Чорнобиль став найпопулярнішим місцем України серед туристів
48358 ПЕРЕГЛЯДІВ

За останні роки одним із найпопулярніших місць України куди спеціально приїжджали іноземці став Чорнобиль. Про це повідомили туристичні оператори. Існує певна схема туристичних точок Чорнобиля куди офіційно водять туристів. До таких точок відносяться ЧАЕС та місто Прип’ять, але існують також нелегальні походи разом із «сталкерами». Сталкери організовують туристичний похід по заборонених місцям, інколи й з ночівлею. Мінприроди з кожним роком посилюють охорону та відловлюють організаторів, які самовільно мандрують відчуженою зоною, яка в деяких місцях є небезпечною. За таке порушення охорона виписує штраф кожному причасному до нелегального походу.

Зазвичай понад 30 років перед головним в’їздом до Чорнобилю поліцай й національна гвардія повинна перевірити документи та багаж кожного з відвідувача. Багаж перевіряють для того, щоб на зворотному шляху людина нічого не винесла з собою радіоактивного. Чорнобиль став популярним туристичним місцем, як серед іноземців, так і серед українців. Особливо «вибух» відвідування відбувся після виходу серіалу «Чорнобиль», який зібрав мільйони переглядів й покорив серця іноземних країн. Тільки за 2020 рік Чорнобиль відвідали 24 тисячі людей, хоча експерти прогнозували до 200 тисяч відвідувачів. Те, що зона відчуження є популярною серед іноземців свідчить статистика – 60% відвідувачів з інших країн приїхали того року. Основною причиною чому прогноз експертів не виправдався – карантинні обмеження.

До карантину за один рік могли офіційно відвідати 50 тисяч українців, із них 80% іноземці. Гіди по зоні кажуть, що людей найбільше цікавить Прип’ять, лікарні, ЧАЕС, а також чорнобильське Полісся, яке повністю відросло. Для людей ці місця слугують фото зоною для того, щоб зробити атмосферні фото. Гіди кажуть, що інколи люди готують спеціальні образи, щоб зробити фото в популярних місцях Чорнобиля. Найзагадковішою спорудою є артефакт Холодної війни між СРСР та Заходом – радіолокаційна станція «Дуга» та розташоване біля неї режимне селище радянських часів «Чорнобиль-2», яку використовують для крутих фотографій із зони відчуження. Цю споруду внесли до маршруту офіційного походу тільки два роки тому. До аварії велика металева споруда встигла попрацювати в тестовому режимі, але все одно заважала Європі отримувати радіозв’язок. Ця будова розташована коло ЧАЕС й мала високе енергетичне споживання потужністю 10 мегаватів. Раніше у селищі «Чорнобиль-2» жили тільки науковці, тому воно розташоване поряд з АЕС. В Інтернеті можна знайти безліч сталкерів, які викладають відео з цього місця, але вже із самої верхівки споруди.

Ще за Радянські часи Чорнобиль вважали найпопулярнішим та сучасним місцем України, але вже з 28 квітня 1986 року це місце вважають безлюдним. Однак своєї популярності Чорнобиль не втратив, а навпаки набрав історичного значення та світового розголосу. Адміністрація зони розповіла, що планують відремонтувати декілька будинків й дозволити заселитися людям, які колись тут проживали. Міністерство екології говорять про інше, що люди в Прип’яті не житимуть ніколи, бо радіація може бути присутня до 24 тисяч років, а поки що зарано говорити про безпечне життя в цій зоні. У Чорнобилі, де живуть працівники зони відчуження можна зайти в музей Полісся, де іноземцям пропонується придбати старовинні сувеніри. Адміністрація зони планує розширити маршрут екскурсій та облаштувати зону музеями.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео