СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Боротьба з корупцією: як тепер українська влада буде сприяти зменшенню кількості хабарів?

Боротьба з корупцією: як тепер українська влада буде сприяти зменшенню кількості хабарів?
23874 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно, під час засідання у Верховній Раді України прийняли законопроєкт № 3087-д. В ньому чітко зазначено, що тепер на теренах нашої держави припинить функціонувати податкова міліція. Натомість вже скоро планують створити Бюро економічної безпеки. За те, щоб підписати такий закон проголосували 242 народних депутати з усіх, хто був присутнім під час розгляду справи. Проте чим саме займатиметься нова організація? Як у 2021 році проводитимуть розслідування? Та чи зможе нова організація принести щось нове для боротьби із корупцією, чи доведеться знову просто змінити назву у старого закладу? Читайте далі.

В чому суть створення нового органу боротьби з корупцією?

По-перше, тепер Президент особисто затверджуватиме кандидатуру того, хто обійматиме пост директору закладу. Для того, щоб обрати гідного кандидата, створюють спеціальну комісію з 9 осіб. Троє з них будуть представниками Президента, троє з них представлятимуть Верховну Раду України, а ще троє будуть іти від Кабінету Міністрів. Після того, як комісія визначиться із кандидатом, президент особисто повинен буде його затвердити, якщо той відповідатиме всім вимогам.

По-друге, новий директор БЕБ повинен буде весь час звітувати Верховній Раді України та Президентові. Володимир Зеленський матиме повне право контролювати роботу закладу та без попередження проводити перевірки заходів, які провели у Бюро.

По-третє, повноваження, якими наділене бюро стосовно питань аналітичної діяльності стануть набагато ширшими. Працюватиме в цій системі не більше ніж 4000 осіб. Кожен робітник повинен буде мати спеціальне звання. В Бюро працюватимуть також держслужбовці та ті, хто склав з закладом трудовий договір.

Отримувати заробітну плату вони будуть у розмірі не менше, ніж 20 прожиткових мінімумів. Також політики визначили спеціальну статтю, яка контролює людей із військовими званнями, які працюють у цьому закладі.

Людину, яка відповідатиме за внутрішній підрозділ призначатиме директор, який займається поданням конкурсної комісії, сформованої у порядку, передбаченому ст. 13 проєкту. За словами Руслана Бортника: “Це нова архітектура влади під структуру, на яку будуть впливати наші західні партнери. БЕБ буде як НАБУ, тільки в економічній сфері. Під цю структуру передаються повноваження СБУ, МВС, ГБР. Тобто це не тільки антикорупційна боротьба, а й економічний контроль”.

За словами експерта з СБУ можуть зробити орган, який займатиметься контррозвідкою. Чи будуть такі методи боротьби із корупцією ефективними, політики поки вагаються. Адже з одного боку такий орган стане прекрасною річчю для того, щоб покращити економічну ситуацію в країні, а от з іншого боку це створить орган, який можна використовувати у власних цілях. Адже багато хто зможе через нього тиснути на тих, хто йому заважає. Тим паче, що керуватиме цим всім одна людина, разом з закордонними помічниками. Думки аналітиків з приводу цього питання сильно різняться, тож чекаємо на приведення до дії, яке й покаже, хто мав рацію.

Автор: redactor.newsukraine

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео