СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Мрійник у Руанді вирощує картоплю в повітрі

Мрійник у Руанді вирощує картоплю в повітрі
51842 ПЕРЕГЛЯДІВ

Інноваційні аеропонні системи допомагають розв'язувати традиційні проблеми сільського господарства.
Інноваційний спосіб вирощування їжі без ґрунту може стати запорукою сталого збільшення виробництва їжі в Руанді.



Сільське господарство закладено в культурі народу Руанди. Близько 67 відсотків жителів Руанди займаються сільським господарством, а рілля займає понад 1,56 мільйона гектарів країни.
Але з урахуванням того, що чисельність населення Руанди збільшиться з 10,5 млн. у 2012 р. До 16,9 млн., до 2032 р., попит на їжу також зросте. У той же час кількість орної землі, ймовірно, зменшуватиметься, в той час як міста країни постійно розширюватимуться. Сільськогосподарські інновації, які зосереджені на забезпеченні більш високої продуктивності на менших просторах, необхідні, щоб аграрний сектор Руанди продовжував задовольняти харчові потреби країни.
Введено новий спосіб вирощування їжі без ґрунту і менше води: аеропоніка.

Аеропоніка - це кліматичний спосіб посадки, при якому коріння зависають у повітрі і ростуть у вологому середовищі. Ґрунт не задіяний. Натомість рослини обприскують водою та поживним розчином. Ця техніка дозволяє фермерам контролювати вологість, температуру, рН-рівень та провідність води всередині теплиці.

Зустрічайте винахідника

Коли Аполлінер Карегея дізнався про аеропоніку, він зрозумів, що це може збільшити виробництво їжі і робити це надійно. Аполлінер походить з родини картоплеводів, які завжди практикували традиційне землеробство. Але при низькій урожайності внаслідок кліматичних умов, він знав труднощі забезпечення безпечного джерела їжі для своєї місцевої громади. Аполлінер має жагу до нових навичок та знань, якими він міг би покращити своє господарство.
«Я почав ходити до державних партнерів, які працювали з фермерами в країні. Одного разу один із державних партнерів запропонував мені можливість пройти навчання в Європі. Тоді я вперше зіткнувся з аеропонікою», - говорить Аполлінер.

«Мене вразила ця «безґрунтова» технологія. Це запобігає захворюванням землі і підвищує ріст їжі. Після тижневих випробувань я був переконаний, що це буде добре ».

Інновації, інновації, інновації!

З подальшою підтримкою уряду та його партнерів Аполлінер розпочав вирощувати картоплю через парникову аеропоніку в 2015 році і з тих пір є першопроходьцем аеропонічної системи в Руанді. Завдяки аеропоніці він тепер розмножує розсаду картоплі, деякі з яких потім садить у своєму господарстві для вирощування картоплі, а інші продає іншим фермерам, щоб посадити на своїх фермах. Аполлінер вирощує близько 2500 саджанців у своїй теплиці, яка виробляє картоплю за 2,5 місяці.

“Оскільки це не ротаційне землеробство, я вирощую врожай тричі в рік. Коли поживні речовини добре регулюються, ви можете бути впевнені в урожайності. Це не було у випадку із вирощуванням на відкритих полях, де ви перебуваєте на волі природи», - говорить він.


                               Інформаційне агентство
            В аеропонічних системах насіння «висаджують» у шматочки піни, запхані у крихітні горщики, які піддаються впливу світла на одному кінці та поживного туману на іншому

Коли Аполлінер вперше почав користуватися цією технологією, йому ще довелося багато чому навчитися.

«Бульби, вирощені з аеропоніки, витримують протягом чотирьох місяців, перш ніж їх можна буде переносити в сади. Мені не вистачає складських приміщень, а протягом вирощування деякі саджанці картоплі будуть гнити», - сказав Аполлінер.
У 2018 році Продовольча та сільськогосподарська організація ООН за кошти Європейського Союзу реалізувала проєкт з покращення засобів існування дрібних виробників, які займаються ланцюжками створення коренеплодів та бульб. Він мав на меті зробити виробництво більш ефективним та прив’язати дрібних власників до внутрішнього та регіонального ринків.
В рамках проекту Аполлінер пройшов навчання з вдосконалених методів зберігання картоплі та того, як співпрацювати з фінансовими установами для подальшого розвитку свого нового бізнесу. Він навчився тримати саджанці картоплі в ящиках, коли вони будуть готові до переміщення на ґрунти, щоб вони отримували достатньо повітря, поки чекають, щоб їх забрали покупці.

Переконання руандів про новий спосіб ведення господарства

Вирощування їжі без ґрунту є новиною для багатьох руандців, тому Аполлінер також зіткнувся з проблемою зміни мислення. За допомогою та навчанням від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН він розпочав використовувати засоби масової інформації, включаючи радіо, телебачення, газети та веб-сайти, для поширення інформації.

«Тренінг відкрив мені очі використовувати громадські радіостанції для підвищення обізнаності про мій бізнес, а також про системи аеропоніки. Відтоді попит на мою розсаду зростав в геометричній прогресії. Я приймаю багато фермерів, які просять мене допомогти їм створити систему аеропоніки, - сказав він, посміхаючись.

Зараз він настільки переповнений клієнтами, що намагається заохотити більше людей застосовувати аеропонні методи та виробляти саджанці для руандійських фермерів.

Аполлінер також навчив свого 20-річного сина аеропоніці, а також 42 інших фермерів в Руанді. Оскільки все більше фермерів чують про нові технології ведення сільського господарства через інформаційну діяльність Аполлінера, він вважає, що це збільшить виробництво продуктів харчування. Згодом фермери зможуть використовувати аеропоніку для вирощування інших видів сільськогосподарських культур, таких як овочі.
«Населення Руанди збільшується. Ми повинні думати про технології, щоб збільшити кількість продуктів, які ми виробляємо. Нові інновації змінюють імідж сільського господарства. Більше молодь приваблює займатися агробізнесом, оскільки це вже не той сектор зворотних відходів», - сказав він.
Зі збільшенням населення та розширенням міст по всьому світу, інноваційні методи ведення сільського господарства - це саме те, що потрібно для пожвавлення сільського господарства. Заохочуючи більше фермерів йти слідами Аполлінера, ми можемо підвищити продовольчу безпеку в кліматично безпечному та стійкому для всіх способі.

Звісно хотілось би спробувати аеропоніку й на українських землях.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео