СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Особи, які гратимуть у вибори поза законом, понесуть кримінальну відповідальність, - радник глави МВС Іван Варченко

200199 ПЕРЕГЛЯДІВ

2 жовтня радник міністра внутрішніх справ України провів у поліції Донецької області робочу нараду та брифінг щодо забезпечення законності та публічної безпеки під час місцевих виборів. Іван Варченко акцентував увагу на найбільш частих правопорушеннях виборчого законодавства та попередив учасників виборчих перегонів про відповідальність за незаконні дії.

Під час робочого візиту в Маріуполь Іван Варченко обговорив роботу органів системи МВС під час виборчої кампанії, що триває. Участь у нараді взяли начальник Головного управління Національної поліції в Донецькій області Микола Семенишин, а також керівники підрозділів Національної гвардії, ДСНС, прикордонної та міграційної служб.

Представник МВС відзначив, що завдання правоохоронців – широка превентивна робота зі всіма суб’єктами виборчого процесу.

«Ми зацікавлені не стільки покарати порушників, скільки запобігти виборчим правопорушенням або звести їх кількість до мінімуму. Пріоритет МВС – забезпечити законність виборів, результат яких повинен відповідати реальному голосуванню українців», - повідомив Іван Варченко.

Він наголосив на дотриманні поліцейськими принципу політичної нейтральності і максимально швидкому реагуванню на всі, навіть найдрібніші події, пов’язані з виборами.

Водночас радник міністра внутрішніх справ підкреслив, що поліція жорстко реагуватиме на такі порушення як фізичне протистояння з використанням кандидатами послуг «спортсменів», підкуп виборців тощо.

Іван Варченко порекомендував політичним силам відмовитися від роздачі населенню продуктових наборів або купити прихильність виборців благодійністю, бо під час виборчої кампанії ці дії – заборонені. Ціна агітаційної продукції має складати не більше 63,06 грн, решта буде задокументовано як підкуп виборців. Категорично забороняється роздавати продукти харчування, спиртні напої, тютюнові вироби.

Очільник поліції Донеччини Микола Семенишин доповів про стан підготовки до проведення виборів.

На забезпечення публічної безпеки та законності планується задіяти понад 5000 правоохоронців. На охорону територіальних та дільничних виборчих комісій заступатимуть понад 3100 працівників органів МВС, з них понад 2100 поліцейських. Крім того, поліція буде пильно стежити за дотриманням карантинних обмежень під час виборчих перегонів.

Станом на сьогодні зареєстровано 149 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. Відкрито 10 кримінальних проваджень, серед яких 2 – за підкуп виборців. Складено 5 адмінпротоколів.

Поліція співпрацює з Громадянською мережею ОПОРА у рамках обміну досвідом щодо роботи на виборах.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео