СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Прискорення розмінування та запуск ринку з гумрозмінування — теми засідання МРГ

Прискорення розмінування та запуск ринку з гумрозмінування — теми засідання МРГ
383484 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Міністерстві економіки України під головуванням заступника Міністра економіки Ігоря Безкаравайного провели засідання Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування, де розглядались питання, важливі для запуску ринку послуг з гумрозмінування, посилення спроможностей операторів протимінної діяльності, очищення сільгоспземель і т. ін.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

На черговому засідання Міжвідомчої робочої групи були присутні представники міністерств економіки, оборони, внутрішніх справ, аграрної політики та продовольства України, ДСНС тощо.

«Сьогодні на робочій групі розглядалися питання, які є ключовими, зокрема для запуску ринку послуг з розмінування та загалом для реалізації заходів з протимінної діяльності в майбутньому. По-перше, методика обчислення вартості робіт з розмінування. Міністерство економіки запропонувало підхід, за яким ця вартість буде обраховуватися, виходячи зі складності робіт.  Запропонована рамка була обговорена на МРГ та не отримала принципових зауважень. Безумовно, вона буде далі більш детально опрацьована за участі всіх дотичних сторін, в тому числі операторів протимінної діяльності. За підсумками маємо вийти на прозорі та зрозумілі цифри», — сказав Ігор Безкаравайний.

Також учасники обговорювали питання сталої пріоретизації робіт з розмінування. Як було зазначено, питання, де в першу чергу проводити роботи, тісно пов’язане з питанням їхньої вартості. Адже, наприклад, вартість очищення щільно замінованих територій буде вищою, за інших рівних умов, ніж вартість розмінування земель із низьким рівнем забруднення. Проте вартість робіт – лише один з показників, який планується враховувати при створенні схеми. Окрім цього важливим є економічна та соціальна доцільність, швидкість, з якою може бути здійснено очищення, та інші критерії.

Для опрацювання схеми Міністерство економіки України зібрало та представило на МРГ відповідні пропозиції дотичних міністерств та відомств. Пропозиції стосувалися земель сільгосппризначення, водойм, інфраструктури і т. ін. Робота над опрацюванням схеми пріоритезації триватиме. Також буде продовжено опрацювання механізму компенсації частини витрат на розмінування аграріям, які купуватимуть послуги з очищення своєї землі. 

«В наших планах - наступного року запустити ринок послуг з розмінування та пришвидшити очищення території України. Наразі ми готуємо базу для цього, і важливо, щоб підготовча робота була проведена якісно, а запропоновані механізми в підсумку були працюючими та відповідали реаліям. Тому нам важливо саме на цьому етапі своєчасно побачити підводні камені та перспективні напрямки, почути різні підходи та практичні пропозиції стейкхолдерів», — підкреслив заступник очільниці Мінекономіки.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки повідомляло про розроблений Консультативною радою з економічної політики рекомендаційний документ для міжнародної спільноти «Фінансування демократії: Чому і як партнери повинні підтримувати Україну». У ньому зібрана низка рекомендацій для вироблення ефективної політики відбудови України під час війни та після перемоги.
  • Також раніше Перший віцепрем’єр-міністр України - Міністр економіки Юлія Свириденко розповіла, що країна з високими темпами виконує план нетехнічного обстеження. І на цю мить таким обстеженням охоплено біля 50 000 квадратних кілометрів при запланованих 45 000 квадратних кілометрів. Ще одним позитивним моментом є те, що з вересня – часу нашої останньої зустрічі - було обстежено додатково 50 тисяч га сільськогосподарських угідь і 37 тис. га повернуто до продуктивного використання.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео