СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Як молодий військовий отримав доступ до секретних даних Пентагону?

Як молодий військовий отримав доступ до секретних даних Пентагону?
339529 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після розсекречення даних Пентагону окрім інформації про український контрнаступ вдалось зрозуміти, що Сербія погодилась постачати зброю Україні, хоча офіційні представники країни заперечують цю інформацію.

Також стало відомо, що голова генштабу російської армії валерій герасімов та секретар ради безпеки рф микола патрушев збирались саботувати захоплення України та закінчити війну 5 березня.

Але вже не важливо яку інформацію розсекретили, хоча ймовірніше вона є правдивою, а не як заявляв радник Офісу президента Михайло Подоляк.

Головне питання тут ось яке: яким чином у молодого хлопця є доступ до секретних матеріалів Пентагону, від якої залежить величезна кількість людей?

21-річний військовий Джек Дуглас Тейшейра зі штату Массачусетс служить в 102 розвідувальному крилі повітряної нацгвардії. За словами журналістів The New York Times Тейшейра — релігійний чоловік, який полюбляє зброю та спортивні машини. До того ж він захоплюється комп‘ютерними іграми. Друзі Тейшейри описують його як критика уряду США, мовляв, вони приховують правду та зловживають владою, а його погляди — лібертаріанські.

З 2019 є учасником армії Сполучених Штатів, а вже через два роки Тейшейра виконував свої обов‘язки на базу в Массачусетсі. Його завданням було обслуговувати кіберсистеми. Як пояснює генерал у відставці Марк Гертлінг, 21-річний хлопець був ІТ-фахівцем, що й надавало йому доступ до різного виду інформації, зокрема таємної.

Але ж для роботи із секретними документами потрібно пройти через деякі перевірки в армії США, після чого отримати відповідальний рівень доступу і тільки тоді виконувати свою роботу. Як у такому юному віці Тейшейра зумів отримати доступ до таємної інформації?

За словами американських військових, тепер це звичайна практика для армії.

Як пояснює Марк Гертлінг, дивно що люди вказують на вік військовослужбовця, оскільки аналітики розвідки та ІТ-фахівці зазвичай молоді люди та їм довіряють виконувати свою роботу.

«І тисячі з них виконують її чудово. Цей хлопець був винятком», — наголошує генерал у відставці.

Ветеран морської піхоти Америки Ерік Гарсія написав на своїй сторінці у Twitter, що отримав доступ до секретних матеріалів у віці 18 років. У 21 він здійснював два відрядження в Ірак.

Колишній конгресмен Адам Кінзінґер підтверджує слова Марка Гертлінга, що у війську Сполучених Штатів зазвичай молоді люди.

«Давайте прояснимо. Я вважаю, що цей зрадник не повинен був мати доступ того рівня, який у нього був. Але він цей доступ мав. Тут немає глибшої змови… Молоді люди низького рангу мають доступ до розвідувальної інформації», — повідомив у Twitter Адам Кінзінґер.

Ідентифікувати, хто стоїть за викриттям секретної інформації, вдалось завдяки кухонної стільниці, яке побачили у соцмережах сестри Тейшейри. А до інших особистих соцмереж Тейшейри та його рідних привів акаунт на ігровій платформі Steam.

13 квітня увечері агенти ФБР проникли на територію резиденції в Норт-Дайтоні, штат Мессечусетс, де проживав військовий Джек Тейшейра разом зі своєю матір‘ю. Там його й арештували.

14 квітня військовослужбовець Національної гвардії Америки постав перед судом у Бостоні, якого звинувачують у несанкціонованому утриманні й передачі інформації про національну оборону та несанкціонованому вилученні секретної інформації оборонних матеріалів. Якщо вину Тейшейрі вдасться довести, 21-річному хлопцю за ці два порушення загрожує максимальне покарання у вигляді 15 років позбавлення волі.

19 квітня стане відомо, який запобіжний захід обере суд для Тейшейри, наразі прокуратура просить помістити його під варту, допоки не почнеться судовий процес.

Теги: секретні матеріали,таємні документи, США, Україна,Контрнаступ ЗСУ,Україна готує контрнаступ

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео