СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Учаснику бойових дій повернули неправомірно стягнуті кошти за кредитним договором

Учаснику  бойових дій повернули неправомірно стягнуті кошти за кредитним договором
291534 ПЕРЕГЛЯДІВ

Костянтином у 2019 році було укладено з кредитною установою кредитний договір в розмірі 6000 грн.

Згодом, у 2021 році приватним виконавцем м. Києва відкрито виконавче провадження на підставі виконавчого напису приватного нотаріусу Київського міського нотаріального округу про стягнення з Костянтина на користь кредитної установи заборгованості по кредиту вже у розмірі  19260 грн.

Крім того, приватним виконавцем було арештовано рахунки Костянтина, на які він отримав грошове забезпечення як військовослужбовець.

З цією проблемою Костянтин звернувся до Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Справа ускладнювалася тим, що в Костянтина була вільна лише одна доба, після чого він вибував на тривалий строк в зону АТО/ООС де з ним був повністю відсутній зв’язок

Представником у цій справі був призначений спеціаліст Центру Ярослав Хоменко. Нам потрібно було зробити відповідні запити до приватного виконавця для витребування доказів та підготувати позовну заяву до суду. Також було узгоджено, що оскільки з Костянтином буде відсутній зв’язок, а справа буде слухатись в одному із судів міста Львова, то представник буде брати участь у даному процесі дистанційно, через систему відеозв’язку, - розповідає Ярослав Хоменко

Після витребування доказів  була складена та надіслана до суду позовна заява.

У в позовних вимогах, крім звичного визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, додаткового було зазначено вимогу про стягнення з кредитної установи на корить Костянтина вже сплаченої суми боргу в порядку ч. 1 статті 1212 ЦК України, для того щоб повернути стягнуті кошти.

 Франківський районний суд міста Львова від 28.05.2021 у справі Начало формы

465/2478/21 задовольнив  позовні вимоги Костянтина в частині визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню а також  в частині стягнення з кредитної установи коштів в порядку повернення вже сплаченого позивачем (за вирахуванням суми виконавчого збору).

Крім того, представником було отримано в інтересах клієнта виконавчий лист та надіслано його разом з документами для виконання у виконавчу службу в м. Львів.Конец формы

На які норми закону посилатись в подібних ситуаціях.

Коментує юрист Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Ярослав Хоменко.

Згідно з ч. 1ст. 39 Закону України «Про нотаріат» (далі - Закон) порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами та посадовими особами органів місцевого самоврядування встановлюється Законом та іншими актами законодавства України.

Відповідно до ст. 87 Закону для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Статтею 88 Закону визначено умови вчинення виконавчих написів, відповідно до якої нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями - не більше одного року. Якщо для вимоги, за якою видається виконавчий напис, законом встановлено інший строк давності, виконавчий напис видається у межах цього строку.

У  постанові від 15 квітня 2020 року в справі № 554/6777/17 Велика Палата Верховного Суду зазначила, що процедура стягнення боргу за нотаріально посвідченим договором позики (кредитним договором) на підставі виконавчого напису нотаріуса складається із двох етапів:

- перший, підготовчий етап, який включає повідомлення боржника. Цей етап спрямований на забезпечення прав та інтересів боржника, якому має бути відомо, що кредитор розпочинає процедуру стягнення боргу за нотаріально посвідченим договором позики (кредитним договором) на підставі виконавчого напису нотаріуса;

- другий етап - вчинення виконавчого напису, який полягає в подачі нотаріусу документів, що підтверджують безспірність вимог, в тому числі й повідомлення боржника (письмова вимоги про усунення порушення чи письмове повідомлення про вчинення виконавчого напису).

Недотримання одного із етапів процедури стягнення боргу за нотаріально посвідченим договором позики (кредитним договором) на підставі виконавчого напису нотаріуса є підставою для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню».

Відповідно до ч. 1 статті 1212 ЦК України, особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов`язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов`язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео