СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Юрист системи БПД Черкащини допоміг відновити порушене право особи з інвалідністю на соціальну допомогу

Юрист системи БПД Черкащини допоміг відновити порушене право особи з інвалідністю на соціальну допомогу
397491 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чинне законодавство містить чимало актів, які гарантують соціальний захист учасників бойових дій. Важливе місце серед нормативних актів у цій сфері займає Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Крім того, дане питання регулюється Законами України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» та іншими нормативними актами.

Безпосередньо перелік пільг, що гарантуються учасникам бойових дій, передбачений ст.12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Однак, інколи учасникам бойових дій доводиться звертатися до суду аби відстояти своє право на соціальний захист.

Так, до Маньківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся пан Іван у справі щодо нарахування та виплати до 5 травня щорічної разової грошової допомоги у 2020 році.

Клієнт розповів, що перебуває на обліку, як особа з інвалідністю ІІ групи внаслідок війни і має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни. Отже, має право на отримання щорічної одноразової грошової допомоги у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком.

З метою отримання такої допомоги пан Іван звернувся до Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Департаменту соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністрації. Однак,  отримав грошову допомогу не в повному розмірі: 3 640 гривень.  

Юрист Маньківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Яроцька поспілкувавшись з клієнтом прийняла рішення про необхідність звернення до суду та підготувала позовну заяву у адміністративному провадженні про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії.

Адже, розмір щорічної разової грошової допомоги до 5 травня особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи у 2020 році становив 13 104 грн. (1638 гривень (мінімальна пенсія за віком) х 8). Тому виплата пану Івану у 2020 році разової грошової допомоги до 5 травня у сумі 3 640 гривень не відповідає вимогам Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», свідчить про порушення прав та суперечить позиції Конституційного Суду України, зазначеній в рішенні від 27 лютого 2020 року № 3-р/2020.

У згаданому рішенні Конституційний Суд України наголосив, що забезпечення державою соціального захисту осіб, які відповідно до обов’язку покладеного на них, захищали Вітчизну, суверенітет, територіальну цілісність і недоторканність України, означає надання пільг, інших гарантій соціального захисту ветеранам війни, особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», не має залежати від матеріального становища їхніх сімей та не повинне обумовлюватися відсутністю фінансових можливостей держави.

Отже, під час визначення розміру щорічної грошової виплати особам з інвалідністю внаслідок війни, слід керуватися вимогами ст. 13 Закону України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (в редакції від 25.12.1998), що передбачає виплату разової грошової допомоги особам з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком.

Черкаським окружним адміністративним судом адміністративний позов було задоволено в повному обсязі. Визнано протиправною бездіяльність Центру по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат Департаменту соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністрації щодо не нарахування пану Івану щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2020 рік у розмірі восьми мінімальних пенсій за віком та зобов`язано нарахувати та виплатити чоловіку недоплачену грошову допомогу.

 

Фахівчиня Маньківського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анна Яроцька роз’яснює:

Хто здійснює виплату разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій?

Виплату разової грошової допомоги до 5 травня здійснює Міністерство соціальної політики України шляхом перерахування коштів на зазначені цілі структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій, які розподіляють їх між структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у м. Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у місті (у разі їх утворення) рад.

 

Хто забезпечує подання переліку осіб органам соціального захисту населення,які мають право на отримання грошової допомоги?

Забезпечення подання переліку осіб органам соціального захисту населення,які мають право на отримання грошової допомоги здійснюється Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Національною гвардією, Національною поліцією, Державною податковою службою, Державною митною службою, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Службою безпеки, Службою зовнішньої розвідки, Міністерством юстиції, Управлінням державної охорони, Адміністрацією Державної прикордонної служби, Адміністрацією Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації, Державною спеціальною службою транспорту, Офісом Генерального прокурора, іншими утвореними відповідно до законів військовими формуваннями, підприємствами, установами, організаціями - щодо осіб, які не перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України; а також Пенсійним фондом України - щодо осіб, які перебувають на обліку в його органах.

Завдяки професійним діям, правильної позиції захисту фахівчині центру вдалося відстояти право клієнта на виплату грошової допомоги.

Надання правової допомоги громадянам, особливо незахищеним верствам населення, підвищення правової культури та посилення довіри українців до роботи державних інституцій – такі основні завдання системи безплатної правової допомоги.   

 

 

Переглянути рішення суду у справі № 580/2114/21 можливо у Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://reyestr.court.gov.ua/Review/96971279

 

Теги: безоплатна правова допомога,соціальні виплати,успішна справа,захист прав

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео