СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Психологічні та юридичні аспекти запобігання домашньому насильству

Психологічні та юридичні аспекти запобігання домашньому насильству
344049 ПЕРЕГЛЯДІВ

Психологічні та юридичні аспекти запобігання домашньому насильству розглянули зі студентами Чорноморського національного університету імені Петра Могили. Серед спікерів – директорка Регіонального центру з надання БВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталя Гнатуша та спеціалістка Миколаївського міського центру соціальних служб Ольга Іванець.

Протягом зустрічі студенти навчалися розпізнавати ситуацію домашнього насильства, його форми та ознаки. Окрім цього, спеціалістка центру соціальних служб поділилася з учасниками порадами щодо спілкування з постраждалими від домашнього насильства, адже таке вміння може в майбутньому врятувати чиєсь життя. Зокрема, серед порад – не звинувачувати постраждалу особу та не ставити питань на кшталт «Чому ти з цим миришся?» або ж «Що ти зробила, щоб він чи вона так з тобою поводився?».  

«Не треба концентруватися на ситуації насильства, краще приділити увагу допомозі людині, що потерпає від нього», - зазначила Ольга Іванець.

Як саме відбувається захист постраждалих від домашнього насильства з точки зору закону розповіла очільниця системи БПД регіону Наталія Гнатуша. Найпершим кроком є звернення до правоохоронних органів, саме працівники поліції можуть оперативно відреагувати на ситуацію та в подальшому зафіксувати сам факт домашнього насильства. Надалі постраждалі можуть звернутися по допомогу до інших установа та організацій, зокрема до юристів системи безоплатної правової допомоги.

«Найпоширенішим питанням, з яким звертаються постраждалі від домашнього насильства є допомога у складенні заяви до суду про видачу обмежувального припису відносно кривдника. Разом з цим часто виникає потреба у вирішенні й інших питань, зокрема щодо розірвання шлюбу та оформлення аліментів на дітей. В цих питаннях також допомагають юристи системи БПД», - зауважила директорка Регіонального центру.

Важливо! Постраждалі від домашнього насильства можуть отримати безоплатно допомогу юриста або адвоката, звернувшись до системи безоплатної правової допомоги.

 Якщо ви вважаєте, що ви чи ваші близькі зазнають домашнього насильства, або не впевнені і потрібна консультація, телефонуйте до нашого контакт-центру 0 800 213 103, розкажіть про ситуацію та дізнайтеся план ваших майбутніх дій, щоб зупинити насильство.

 Інші сервіси для постраждалих від домашнього насильства:

 1547 Урядовий контактний центр. Інформація, психологічна підтримка, реєстрація відповідного звернення до державних органів. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.

 116 123 (з мобільного) або 0 800 500 335 (зі стаціонарного) Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства. Інформація, соціально-психологічна та юридична підтримка. Дзвінки безкоштовні, працює цілодобово.

Проєкт Розірви коло (https://rozirvykolo.org/) – інформація, поради, корисні контакти.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео