СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Право одного з подружжя на утримання

Право одного з подружжя на утримання
339328 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дружина та чоловік повинні матеріально підтримувати один одного. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, але за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.
За рішенням суду аліменти присуджуються одному з подружжя, як правило, у грошовій формі.

Пані Анна звернулася до Запорізького місцевого центру правової допомоги за допомогою – стягнути в судовому порядку з чоловіка матеріальну допомогу у зв’язку з її непрацездатністю і відсутністю матеріальної підтримки від нього.
Непрацездатним вважається той з подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом, зазначив Артур Александров, фахівець Запорізького міського центру правової допомоги.

Фахівець центру вивчив документи та склав пані Анні правові документи – заяву до чоловіка з пропозицією укласти договір про утримання та заяву до нотаріальної контори з проханням надати роз’яснення порядку вчинення нотаріальних дій для посвідчення вищевказаного договору. Після отримання відповіді з нотаріальної контори подружжя вирішило питання шляхом укладення договору.
Завдяки кваліфікованим діям фахівця центру відбулось досудове врегулювання спору між подружжям.

Довідково:

• Утримання одному з подружжя надається другим із подружжя у натуральній або грошовій формі за їхньою згодою.
• Аліменти сплачуються щомісячно. За взаємною згодою аліменти можуть бути сплачені наперед.
• Подружжя має право укласти договір про надання утримання одному з них, у якому визначити умови, розмір та строки виплати аліментів. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.

Права на утримання не має той із подружжя, хто негідно поводився у шлюбних відносинах, а також той, хто став непрацездатним у зв’язку із вчиненням ним умисного кримінального правопорушення, якщо це встановлено судом.
• У разі невиконання одним із подружжя свого обов’язку за договором про надання утримання аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса. (ст. ст. 75, 77, 78 Сімейного кодексу України).

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео