СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Газовий лічильник у багатоквартирних будинках: чи реальні нарахування у ваших платіжках

Газовий лічильник у багатоквартирних будинках: чи реальні нарахування у ваших платіжках
36726 ПЕРЕГЛЯДІВ

Якщо Ви отримали платіжку за спожитий газ і з незрозумілої Вам причини нараховане не відповідає спожитому, не варто лишати все як є. Як не переплатити Ви дізнаєтесь у нашій статті.


Комерційний облік послуг з постачання та розподілу газу у багатоквартирному будинку здійснюється встановленими в житлових і нежитлових приміщеннях вузлами обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання послуги в квартирах, - розповідає начальник Василівського бюро правової допомоги Валентин Лопухов


Суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл газу на території, оснащують споживачів природного газу — фізичних осіб (населення) індивідуальними лічильниками газу або за свій рахунок, або за кошти місцевого бюджету.
Поряд з цим, люди можуть самостійно встановити індивідуальні лічильники з подальшою компенсацією таких витрат за рахунок коштів, які сплачують за тарифом на розподіл газу. А співвласники багатоквартирного будинку можуть давати згоду тільки на встановлення загальнобудинкового лічильника, а не на здійснення обліку за його показами.

До Василівського бюро правової допомоги звернулась мешканка одного з багатоквартирних будинків, оснащених загальнобудинковим лічильником природного газу.
За лютий газопостачальник нарахував їй (за двох зареєстрованих в квартирі осіб, при наявності однієї газової плити) 38 м3 спожитого газу. І це є порушенням прав споживача.


На жаль, на сьогодні у будинках, які оснащені загальнобудинковими лічильниками, облгази нараховують людям саме за їх показами. Річ у тому, що вони ігнорують норми профільних законів і користуються виключно підзаконними актами нижчого порядку, зокрема, Кодексом газорозподільних систем. Та наголошуємо: за законом облік спожитого природного газу повинен відбуватись за показами саме індивідуальних лічильників, а загальнобудинковий лічильник газу у багатоповерхівці не зобов’язує мешканців здійснювати оплату за його показами.
Споживач має законне право при наявності загальнобудинкового лічильника та відсутності індивідуального оплачувати за газ за встановленими нормами споживання газу, що передбачені Постановою Кабміну № 143.

Згідно з цими нормами, при відсутності квартирного лічильника газу на одного мешканця квартири при наявності однієї газової плити й відсутності централізованого гарячого водопостачання припадає 5,39 м3 газу на місяць.
Як свідчить судова практика, звернення до суду є дієвим способом захисту порушеного права споживача.

Теги: газ,газопостачання,лічильник обліку газу,платіжка,Правова допомога,газ для населення,оплата газу

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео