СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Підприємців штрафуватимуть за відмову обслуговувати українською

Підприємців штрафуватимуть за відмову обслуговувати українською
106337 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 16 січня в силу вступив закон статті 30 "Про забезпечення функціонування української мови як державної", згідно з яким всі сфери обслуговування мають перейти на українську мову.

"Ці зміни стосуються в першу чергу суб'єктів господарювання, а не всіх українців, тобто магазинів, кафе, ресторанів, аптек, заправок та інших підприємств, в тому числі інтернет-магазинів та каталогів. Також українською має надаватися інформація про товари та послуги закладу. Наприклад, у меню, на квитках, цінниках, інструкціях, маркуваннях", – розповів ОлександрТкаченко.

Відсьогодні за відмову обслуговувати українською штрафуватимуть на 5-6 тис. грн. Штраф накладатимуть не на продавця чи офіціанта , а на підприємство. У випадку порушень встановленої законом вимоги щодо обов'язкового обслуговування українською мовою громадяни можуть скаржитися мовному омбудсмену. Якщо скарга вмотивована, то підприємству, установі чи організації оголосять попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів.

"Якщо говорити про штрафи, то йдеться саме про суб’єкти господарювання і тільки у випадку, якщо їхні працівники відмовляться спілкуватися українською. Але важливо зрозуміти, що штрафи – не самоціль. Накладати їх просто так ніхто не в праві. Тільки за умови фіксації випадків порушень та винесення спершу попередження, яке має бути виправлено впродовж року. Але не факт, що порушення підтвердиться і штраф застосують, бо кожен випадок розглядатиметься окремо", – наголосив міністр культури України Олександр Ткаченко.

Підтримали нововведення щодо обов'язкової дії української мови в галузі торгівлі та обслуговування Американська торговельна палата, американські компанії, які представлені в Україні. а також Європейської бізнес асоціації й українських торговельних мереж.

Мовний омбудсмен наголошує на тому, що вивчити українську не важко, адже для обслуговування офіціанту чи продавцю достатньо й 50 слів, щоб виконати вимогу закону і обслуговувати відвідувачів державною мовою,

Теги: штрафи, Сфера обслуговування , Українська мова ,обслуговування українською , Підприємці

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео