СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Звіт Всесвітньої організації інтелектуальної власності показує стійкість економіки під час пандемії

Звіт Всесвітньої організації інтелектуальної власності показує стійкість економіки під час пандемії
3290 ПЕРЕГЛЯДІВ

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) опублікувала звіт "Всесвітні показники інтелектуальної власності у 2021 році" - останній щорічний звіт ВОІВ, в якому міститься докладна інформація про глобальні подання заявок на об'єкти Інтелектуальної власності, включаючи патенти, товарні знаки та інші форми ІВ. Як випливає з основних висновків, що містяться у звіті "Всесвітні показники інтелектуальної власності", активність подання заявок на об'єкти інтелектуальної власності, особливо на товарні знаки, зросла у 2020 році, що свідчить про стійкість світової економіки під час пандемії COVID-19 порівняно з іншими економічними спадами у новітній історії. Значною мірою ця активність обумовлена ​​подачею внутрішніх заявок на об'єкти ІВ у Китаї, який продовжує домінувати у світі за кількістю поданих заявок на більшість видів інтелектуальної власності.

Глобальна кількість заявок на товарні знаки, які є точним відображенням світових економічних умов завдяки вимогам до використання, встановленим багатьма країнами, що надають права на товарні знаки, збільшилася на 13,7% у 2020 році до майже 17,2 млн. заявок на товарні знаки по всьому світу. Найбільше заявок на товарні знаки в 2020 році було подано в Китаї - 9,35 млн. заявок, що на 19,3% більше, ніж у 2019 році, і значно випереджає Сполучені Штати, що займають друге місце, де було подано трохи більше 870 000 заявок. Незважаючи на національні відмінності у правилах подання заявок на товарні знаки, у звіті ВОІВ " кількість заявок гармонізується шляхом підрахунку кількості класів у кожній заявці на товарний знак, тому фактична кількість заявок на товарні знаки, швидше за все, менше у США та інших країнах, які дозволяють заявникам заявляти кілька класів у межах однієї заявки.

Про силу національних економік у всьому світі, незважаючи на пандемію COVID-19, свідчить той факт, що у дев'яти з 10 провідних країн, які отримують заявки на товарні знаки, кількість класів у заявках зросла на двозначну величину. Єдиною юрисдикцією, де кількість поданих заявок не зросла вдвічі, було Відомство інтелектуальної власності Європейського Союзу (EUIPO), де кількість поданих заявок збільшилася на 7,6% до 438 511 класів. Це ставить EUIPO на четверте місце на 2020 рік, відразу за Ісламською Республікою Іран, де зростання кількості заявок у 2020 році склало 19,1% до 541 750.

Переважна більшість збільшених заявок на товарні знаки в усьому світі у зв'язку з пандемією COVID-19 припадає на вітчизняні галузі. У звіті ВОІВ зазначається, що у 2020 році кількість заявок, поданих резидентами за класами, збільшилась на 16%, тоді як кількість заявок, поданих нерезидентами, збільшилася лише на 1,2% порівняно з показниками 2019 року. Ефект від подання заявок резидентами був найбільш виражений у Китаї, де лише 2,5% заявок було подано нерезидентами, та Ірані з 2,8%. І навпаки, найбільше іноземних заявок на товарні знаки надходило з Німеччини, яка є країною походження для 2,4 млн. заявок, поданих за кордоном. Німеччина посідає перше місце за кількістю заявок на товарні знаки, подані за кордоном, з 2006 року.

 

Хоча у 2020 році глобальна кількість патентних заявок збільшилась лише на 1,6%, у попередньому році спостерігалося перше за 10 років зниження активності патентних заявок у світі. Глобальне зростання кількості патентних заявок у 2020 році значною мірою було забезпечене Китаєм, який минулого року отримав майже 1,5 мільйона патентних заявок, що на 6,9% більше, ніж у 2019 році. У США та Японії також спостерігалося зниження кількості поданих патентних заявок на 3,9% та 6,3% відповідно.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео