СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Краса вимагає жертв, та чи варто це свободи?

Краса вимагає жертв, та чи варто це свободи?
136480 ПЕРЕГЛЯДІВ

Марина вирішила пофарбувати волосся в рожевий колір і за порадою звернулась до мами. Пані Оксана була проти та заборонила дочці фарбувати волосся, адже їй лише виповнилось 17 років. Жодних компромісів та пояснень Марина від мами не отримала, тому зважилась на відчайдушний крок. Прагнучи довести свою самостійність, спробувати щось нове, привернути до себе увагу однолітків, Марина вирішила самостійно пофарбувати волосся. Для цього вона пішла в найближчий магазин косметики, та викрала фарбу для волосся, разом з якою прихопила і туш для вій та помаду. Марина сподівалась наступного дня бути найгарнішою в класі та сталось зовсім інакше. Виходячи з магазину вона привернула увагу охоронця. Дівчина розгубилась, злякалась та відразу зізналась, що викрала косметику.

За фактом вчиненої крадіжки слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України. Санкції статті передбачають як штраф чи виправні роботи, так і покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

Марина раніше не притягалась до кримінальної відповідальності, кримінальний проступок вчинила вперше, свою вину визнала повністю, у вчиненому розкаялась, тому ювенальним прокурором їй та її матері запропонували участь у програмі відновлення для неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення. Представник потерпілої сторони також надав згоду на участь у вказаній Програмі, тож прокурор направив інформацію про правову кваліфікацію кримінального правопорушення та заяви сторін на участь у Програмі до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.

         Того ж дня Регіональний центр видав доручення адвокату посереднику на проведення медіації та звернувся до психолога, який співпрацює з Регіональним центром,  з проханням зустрітися з неповнолітньою Мариною для складення психологічного портрету та обрання заходів ресоціалізації, до яких можливо залучити дівчину та які сприятимуть корекції поведінки Марини.

         Марина не завжди вміє прорахувати варіанти вирішення проблемних ситуацій, схильна до проявів ризикованої поведінки, в несподіваних ситуаціях схильна до емоційних імпульсивних вчинків. Але дівчина проявляє розуміння та глибоке усвідомлення проступку, усвідомлює рівень заподіяної шкоди, тож вона потребує більш тривалих занять з психологом для виявлення та усвідомлення власних потреб та визначення конструктивних шляхів їх вирішення, - розповіла психолог Наталя Заїкіна, поспілкувавшись з Мариною.

         Під час спільної зустрічі адвоката-посередника зі сторонами представник потерпілого розповів про власні переживання та збитки внаслідок скоєної крадіжки, під час медіації мама Марина повідомила що цього ж дня компенсує збитки та внесе необхідну суму (716 грн.) в касу магазину та була зацікавлена в заняттях доньки з психологом. Медіаційною угодою було передбачено компенсація завданої  матеріальної шкоди та заняття з психологом.

         Кошти в касу магазинну були внесені того ж дня, а Марина почала відвідувати заняття психологом. Дівчина з відповідальністю віднеслась до занять, ретельно виконувала необхідні завдання, які проводились згідно плану соціальної реабілітації. Вона цілком усвідомила наслідок імпульсивно прийнятого рішення, ступінь особистої відповідальності за ризиковану поведінку. Корекційна робота сприяла соціальній адаптації Марини, покращила стосунки між мамою та донькою.

Марина повністю виконала заходи, передбачені угодою про застосування програми відновлення, тож Регіональний центр направив до прокуратури інформацію про успішне проходження неповнолітньою програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення.

         Враховуючи результати участі у вищевказаній програмі суд звільнив неповнолітню Марину від кримінальної відповідальності.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео