СТУДЕНТ УКРАЇНИ

"У людини, яка страждає БАР, відбувається порушення нейротрансмісії": інтерв'ю з лікарем-психіатром Артемом Найдою

"У людини, яка страждає БАР, відбувається порушення нейротрансмісії": інтерв'ю з лікарем-психіатром Артемом Найдою
48549 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні по цій темі існують нові дослідження по аутоімунним процесам при БАР в інституті Пастера у Франції. Французька психіатрична спілка Fondamental публікує YouTube-лекції про стан психологічного здоров'я людини. Що таке БАР, які існують фази біполярного афективного розладу, як діагностувати та лікувати захворювання в нашому інтерв'ю з лікарем-психіатром, психотерапевтом Артемом Найдою (https://www.instagram.com/najda_psychiatrist/).
- Що таке біполярний афективний розлад (БАР)?
- Біполярний афективний розлад – це хронічне психічне захворювання, для якого характерне чергування періодів непропорційно підвищеного та зниженого настрою.

- Які зрушення в організмі відбуваються з БАР?
- У людини, яка страждає БАР, відбувається порушення нейротрансмісії – передачі сигналу в головному мозку, що має місце між нейронами (нервовими клітинами). Нейротрансмісія забезпечується функціонуванням на достатньому рівні нейромедіаторів – речовин, що знаходяться в нейронах та в просторах між ними (синапсах). До них належить серотонін, норадреналін та дофамін.
При виникненні БАР згідно з моноаміновою теорією кількість нейромедіаторів не є достатньою, завдяки чому виникає знижена інтенсивність сигналу між нейронами. Проте ця теорія наразі піддається критиці, тому існує концепція неправильного формування нейронних шляхів в головному мозку. Учені висувають гіпотезу, що в ранньому віці, коли формуються зв’язки між нейронами, вплив стійкого стресу (тяжкі родинні відносини, втрата батьків тощо) пригнічує цей процес. Внаслідок серотонінові, дофамінові та норадреналінові шляхи не мають достатньої стійкості, тому людина стає вразливою до нового стресу, що може проявитися виникненням періодів зниженого та підвищеного настрою.

- Які існують фази біполярного афективного розладу?
- При БАР з різною періодичністю можуть виникати наступні фази:
Гіпоманіакальні та маніакальні епізоди. Для них характерне стійке підвищення настрою (тиждень та більше). При цьому різко зростає енергійність людини, продуктивність, підвищується самооцінка, лібідо, зникає потреба у відпочинку. Гіпоманіакальний епізод відрізняється від маніакального інтенсивністю проявів, тобто в першому випадку людина певною мірою здатна контролювати свій стан, а симптоми не доходять до критичного рівня (дезорганізація мислення, ризикована поведінка тощо).
Депресивні епізоди. В стані депресії людина відчуває різке погіршення настрою протягом 2-х тижнів та більше. Речі, які були цікаві раніше, перестають бути радісними. Знижується жага до життя, та працездатності. Страждає рівень уваги, фізична активність та швидкість мислення.

- Як діагностувати БАР?
- Основним інструментом для діагностики БАР є консультація лікаря-психіатра в форматі інтерв’ю. Спеціаліст виявить деталі анамнезу людини, проведе психологічне тестування з використанням шкал, а також при необхідності дасть направлення на додаткову діагностику, наприклад магнітно-резонансну томографію чи лабораторні аналізи для того, щоб діагностувати інші причини погіршення стану пацієнта.

- Хто в зоні ризику?
- В зоні ризику знаходяться люди, близькі родичі яких страждали на психічні розлади афективного характеру (рекурентний депресивний розлад, БАР, шизоафективний розлад тощо). Також обтяжуючими факторами є наявність нестабільних родинних відносин, епізодів насильства, втрати батьків в дитячому та підлітковому віці.

- Які ознаки БАР?
- Ознакою БАР є виникнення періодів зміненого настрою. Важливо розуміти, що ці зміни не є характерними для особистості. Для постановки діагнозу БАР необхідно спостерігати мінімум два епізоди (гіпо-)манії або (гіпо-)манії та депресії.

- В які періоди відбувається загострення БАР?
- Цей момент умовний, проте найбільш «ризикованим» є осінньо-зимовий період, коли знижується тривалість світлого періоду доби, що впливає на циркадні ритми, активність та вироблення вітаміну D.

- Як лікується БАР?
- Лікування БАР здійснюється під наглядом лікаря-психіатра , який назначає правильне лікування (в залежності від клінічної картини) антидепресантами, антипсихотиками, стабілізаторами настрою та анксіолітиками. Також важливим пунктом є психотерапія та психосоціальний супровід пацієнта з метою формування навичок саморегуляції. Раціональний режим дня, уникнення стресових ситуацій та епізодів психічного перевантаження є важливими факторами підтримки стабільного стану.

- Чи можуть близькі допомогти в лікуванні?
- Так, підтримка близьких має важливу роль. Одною з основних проблем для людини з БАР є поступова втрата соціальних зв’язків внаслідок періодів різкої зміни настрою. Тож допомога членів родини є значною опорою в цьому питанні.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео