СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Пожежам ні: Президент Україні затвердив закон, який допоможе зберегти ліси та захистити їх

Пожежам ні: Президент Україні затвердив закон, який допоможе зберегти ліси та захистити їх
17881 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні Володимир Зеленський остаточно затвердив Закон №1259-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій». Нагадуємо, що Верховна Рада України ухвалили його 19 лютого 2021 року.

Політики зауважили, що Закон прийнято для того, щоб зменшити кількість пожеж, які стались через випалювання сухої рослинності на сільськогосподарських територіях. В більшості випадків, пожежі стаються в наслідок необачного поводження з вогнем.

Пожежі такого характеру завдають катастрофічної шкоди флорі та фауні нашої держави. Вогонь знищує рідкісні види рослин та тварин, які занесені до Червоної книги України. Проблема полягає втому, що за такі колосальні збитки довкіллю, в нашій державі, майже, не передбачено відповідальності. Власники та користувачі землею уникають покарання, а місцеві органи виконавчої влади, не мають повноважень для запобігання виникненню пожеж.

Володимир Зеленський підписав Закон, який забороняє порушувати встановлений законодавством порядок спалювання сухої рослинності на берегах річок, морів, морських затоках, лиманів, поблизу водойм та на островах, на територіях розмноження та шляхах міграції тварин. Зловмисники, які порушили вищевказані правила, будуть притягнені до адміністративної відповідальності.

Також Закон змушує людей, які користуються землею, дотримуватись встановленого порядку випалювання сухої рослинності. Також землекористувачі повинні прибирати скошену рослинність. Для запобігання розповсюдження вогню потрібно оборювати ділянки, які розташовані поблизу торфовищ, лісосмуг, луків, пасовищ та ділянок, на яких ростуть степові та водно-болотні рослини.

Закон вступить в дію через три місяці після публікації.



© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео