СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Зміни у нарахуванні пенсій: кому і як тепер будуть її нараховувати?

Зміни у нарахуванні пенсій: кому і як тепер будуть її нараховувати?
154202 ПЕРЕГЛЯДІВ

Раніше всі пенсії в країні нараховувались з державного бюджету. Тобто людина напрацьовує собі стаж, потім може вийти на пенсію “за вислугою” або по досягненні певного віку. Через те, що держава повинна була виплачувати й усю різницю в пенсіях, то політики вирішили трохи змінити правила її нарахування.

З 2021 року в Україні розпочне діяти закон про накопичувальні пенсії. Особливо це буде стосуватись важких професій. До цієї категорії належатимуть: гірники працівники залізничних колій, видобувачі чорної металургії, люди, які працюють на хімвиробництві. Люди цих професій обов’язково мають перейти на систему накопичення пенсії.

Згідно з цим законом підприємство повинно буде сплачувати пенсійному фонду кошти, які пізніше підуть на виплати пенсії. Чим це зумовлено? Тим що на підприємстві може бути штат з 6000 працівників, потім відбувається скорочення до 300. А різниця, яку складає вся кількість має покривати держава. Тож аби розподілити порівну ці витрати, було вирішено перейти на систему накопичувальних пенсій.

Проте в цьому законопроєкті є ще й не дуже радісна новина. Тепер для виходу на пенсію обов’язково не просто накопичувати роки, і в 60 йти на пенсію. Тепер її оформити зможуть лише ті люди 60 років, які відпрацювали за професією більше ніж 28 років. Тож тепер стаж впливає не лише на те, скільки вам платитимуть, а й на те, чи буде у вас пенсія взагалі.

Проте є й гарна новина з травня станеться чергове збільшення виплат. Тепер вони будуть на 11% більше, ніж зараз. Наприклад, якщо виплата складає 3,5 тис. гривень, то тепер вам виплачуватимуть на 385 грн. більше. Але, якщо рішення перенесуть на грудень, то кожен українець втратить 3,4 тис. гривень. Проте поки що жодних змін влада не обіцяла, тож чекаємо травня.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео