СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Правозахисники подали до суду на Уряд через перевірки Держпраці

Правозахисники подали до суду на Уряд через перевірки Держпраці
259190 ПЕРЕГЛЯДІВ

Атака на роботодавців вже вдруге змусила дніпровських юристів судитись з Кабінетом Міністрів. Правозахисники вимагають скасувати цьогорічну постанову КМУ № 823, яка регулює роботу інспекцій Держпраці. 

Київський адміністративний суд вже відмінив дію аналогічного нормативного акту 2017 року через порушення Закону. Проте попередній Уряд це не зупинило і 21 серпня 2019 року вони прийняли майже такий самий. 

За словами фахівців кілька пунктів, як нового, так і старого документу суперечать українському Законодавству та навіть Міжнародним конвенціям. Закон має вищу юридичну силу ніж Постанова, тому ці протиріччя не мають права на існування.

Відтепер під приціл Держпраці потрапляють не тільки підприємці, а й фізичні особи. Законом це не врегульовано. 

"Якщо у вас є дитина і ви використовуєте працю няні, то повинні якимось чином укласти з нею договір, просто як громадянка України з найманою особою. Як це зробити технічно, особисто я не розумію”, — навела приклад адвокатка Олена Доненко.

Також існують планові та позапланові перевірки. Такої форми, як інспекція, не передбачено Законодавством України. Однак у ньому зазначено, що працівники органів місцевого самоврядування не можуть виконувати функції інспекторів. Фактично цю норму в Держпраці теж порушують, розповів адвокат Василь Підлужний.

Підстав для перевірки безліч. Перешкоджання проведенню інспекції призведе до штрафу в 417 тисяч 300 грн. Також дорого коштуватимуть працівники, які офіційно не працевлаштовані — за кожного штраф 125 тисяч 300 грн.

Порушення, які виявить інспекція, роботодавець може виправити впродовж місяця. Проте штрафи, згідно Постанови КМУ № 823, все одно доведеться сплатити. Його нараховують та починають стягувати одразу після рішення інспекторів Держпраці, без додаткового узгодження з іншими інстанціями. Заморожені рахунки, арешт майна та місце у реєстрі боржників — все це очікує роботодавця після отримання припису інспекції. Адвокатка Олена Доненко стверджує, що це також протизаконно. Тому радить оскаржувати припис у суді. 

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео