СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Шестиповерхівку на Яворницького, 7 може спіткати доля гуртожитку “Дніпровської політехніки”

Шестиповерхівку на Яворницького, 7 може спіткати доля гуртожитку “Дніпровської політехніки”
174183 ПЕРЕГЛЯДІВ

 Мешканці бояться, що їх будинок не переживе зиму і поховає всіх під уламками. Перші руйнівні процеси розпочалися ще в 1973 році, але тоді їх вдалося зупинити. Цього року ситуація стала некерованою — нові тріщини з’являються ледь не щодня.

Міськрада дала 1 млн грн на ремонт зливної каналізації та даху будинку, але проблему це не вирішило. Аби врятувати будівлю, потрібно терміново укріплювати фундамент. Тріщини з`явилися не тільки на фасаді та стінах, але й на асфальті поруч з будівлею.

“Уся дощова вода лилася під фундамент. Сусіди збирали гроші й задували тріщину монтажною піною”, — розповідає мешканка будинку Людмила Копаровська.

Всередині будівлі ситуація ще жахливіше — тріскаються сходи. Мешканці бояться, що одного дня вони впадуть.

«Кватирки і двері не відкриваються. Я 4 дні спала з відкритими вхідними дверима, поки не поміняли замки», — розповідає 90-річна сусідка Людмили Олена Волкова. І додає: “ЖК “Панорама” заплатив великі гроші місту, вони бояться її чіпати, а ми від цього страждаємо”.

Експертизу ґрунтів виконує Дніпровський державний інститут інженерно-технічних розвідувань. Там підтвердили: волога під будинок поступає саме з боку житлового комплексу “Панорама” — це 5 багатоповерхівок по 24 поверхи кожна.

“У тій частині, де тріснуло, замочений ґрунт. Там вода десь на 5-6 м. Це не означає, що на цій глибині річка протікає, але там стоїть волога і вона техногенного походження. Там “Будівельник П” побудував великі будівлі й саме з їх боку відбувається замочування ґрунтів”, — каже директор Дніпровського державного інституту інженерно-технічних розвідувань Володимир Федоренко.

Жодної офіційної інформації люди не мають, хоча заступник директора “Жилсервіса-2” Анатолій Коваленко обіцяв надати її ще у липні. Директор департаменту житлово-комунального господарства Владислав Грицай від коментарів категорично відмовився, посилаючись на те, що експерти не знайшли джерело замочування ґрунтів.

Ми продовжуємо вивчати комунікації у цьому районі. І не тільки за периметром 7-го будинку та на “Панорамі”, а й вище, тому що там є каналізація на глибині 6 м та інші мережі, а вони грішать витоками”, — повідомила провідна інженерка з технагляду КП “Гідроспоруди” Валерія Січкар.

На Героїв Крут теж є тріщини в цегляних будинках №№1 та 3, на них навіть встановили маячки, аби слідкувати за ситуацією. А дев`ятиповерхівка за номером 10 взагалі розійшлася по центру, сталося це після початку будівництва тупикової станції метро, що розташовується буквально в 20 м. Тоді будинок довелося зшивати залізними скобами.

Тим часом, мешканці сьомого будинку вважають, що чиновники затягують час, аби визнати будівлю аварійною, розселити їх куди прийдеться, а потім на цьому місці звести нову багатоповерхівку.

 

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео