СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Відмінили мораторій та зрубали “легені”

Відмінили мораторій та зрубали “легені”
62351 ПЕРЕГЛЯДІВ

Дніпро виявився найзасміченішим містом країни згідно з опублікованим індексом забруднення атмосфери. На додачу, нещодавно депутати відмінили мораторій на вирубку дерев. Виходить, отруїли повітря та забрали природні фільтри.

Три роки тому в Олександри Михайлової вперше з’явились симптоми алергії. Дівчина каже, стало важко дихати та розвинувся поліпоз, тобто поліпи всередині носових пазух. Видалити їх можна тільки оперативним втручанням. Хворобу дівчина пов’язує з забрудненням повітря в місті. 

“В інших містах і країнах, де екологічна ситуація краще, одразу все пропадає. І я прям відчуваю, коли літак сідає і я виходжу в Києві, у мене одразу перестає дихати ніс”, — розповідає дніпрянка Олександра Михайлова.

Те, що рівень забруднення збільшився, помітили й інші городяни. Створили ініціативну групу, яка постійно перевіряє повітря за допомогою моніторингових приладів. 

“Перевищення фіксують практично щодня. До того ж це пов’язано і з викидами промислових підприємств, і з машинами, і з трафіком, і зі спалюванням листя в приватному секторі. Факторів дуже багато”, — каже участник ініціативи SaveDnipro Денис Піддубський.

Слідкувати за рівнем забруднення міського повітря можна онлайн в режимі реального часу. Дані на сайт надходять з автоматичних компактних станцій, що розташовані по всьому місту. Ця інформація може допомогти чутливим до стану повітря людям дбати про своє здоров’я.  

Контролювати  викиди заводів уповноважена державна екологічна інспекція. Проте у Дніпрі вона поки безпорадна. 

“Ряд підприємств, які є основними забруднювачами, не допускають нас до перевірки, оскільки є розбіжності по уніфікованим актам”, — виправдовується перший заступник начальника Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області Дмитро Половиця.

Та йому заперечує заступник директора з питань екології КП “Центр екологічного моніторингу” Дніпропетровської облради Олексій Ангурець: Вони прикриваються тим, що їх не пускають підприємства з формальної причини. Але вони не надто, скажімо так, і рвуться”. 

А ще Олексій Ангурець звинувачує ДЕІ в корумпованості. На додачу до бездіяльної екологічної інспекції — останні рішення міськради. Депутати дозволили вирубку дерев в обласному центрі. Комунальники називають це “кронуванням”, ботаніки — геноцидом дерев. 

“Цей термін означає повне видалення крони здорового дерева. Це нонсенс взагалі з точки зору догляду за деревами. Цим просто користувались, називаючи “кронуванням”, по суті знищення дерев”, — розповідає кандидат біологічних наук Вадим Манюк.

Еколог Вадим Манюк — один з тих, хто розробив норми правильного догляду за деревами. Так званого “омолодження” в них немає. Натомість чітко визначено, які насадження є хворими або аварійними. Каже, старі правила від міськради для нього не новина, адже це — прибутковий  бізнес. 

Аналіз історії тендерів на утримання та обрізку дерев переконливо доводить — в аукціонах щоразу перемагали наближені до міськради компанії. Окремо за договором виділялась сума на утилізацію спиляної деревини. Проте, як відбувається ця процедура та куди дівається вся сировина — незрозуміло, адже міськрада за цим не слідкує, та бюджетні кошти щороку виділяє — щонайменше по 100 млн. 

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео