СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Пам'ять людської болі

Пам'ять людської болі
367665 ПЕРЕГЛЯДІВ

Людський організм зберігає в пам'яті біль, який людина відчула на початкових стадіях життя, зберігаючи ці «спогади» у макрофагах, ключових клітинах імунної системи. Дослідники з Дитячого центру Цинциннаті розкрили механізм цього «запам'ятовування», повідомляє UAINFO.org з посиланням на MedicalXpress.

Експерименти показали, що макрофаги реагують на біль певними епігенетичними змінами, особливо в жінок. Миші-самці, які перенесли травму в ранньому віці, також показали ці зміни, хоча менш тривалі, ніж у самок.

Дослідники виявили, що стовбурові клітини кісткового мозку реагують на травму, спонукаючи макрофаги до інтенсивнішої реакції на біль. Майкл Янковскі, заступник директора Центру дослідження дитячого болю в Цинциннаті, зазначає, що навіть локальна травма може внести значні зміни в системний ландшафт макрофагів.

Дослідження показали, що зміни в гені під назвою p75NTR присутні в макрофагах людини, з «пам'яттю» на період від 10 до 15 років. Навчивши блокувати цей ген у молодих мишах, вчені змогли зменшити реакцію на біль. Однак потрібно додатково вивчити безпеку таких методів для людей.

Це відкриття акцентує на різниці між генетичною активністю імунної системи новонароджених і дорослих.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео