СТУДЕНТ УКРАЇНИ

"Асперн" – захист дітей та допомога

"Асперн" – захист дітей та допомога
400143 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні досить велика кількість людей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Це факт, який приховувати немає сенсу, адже з початком повномасштабної війни їх кількість тільки збільшилася. Люди, що перебувають на межі бідності, особи, що мають залежності, а відтак яким загрожує позбавлення батьківських прав у разі, коли в них є діти. Всі вони насправді потребують допомоги, щоб повернутися до нормального стану та життя. Самостійно із таких ситуацій вибратися дуже складно. І частково саме через це у нас така велика кількість дітей, що не мають батьківського піклування та перебувають у інституційних закладах. Якщо дорослі люди ще якось можуть намагатися справитися з цим, шукаючи роботу, роблячи якісь кроки до налагодження ситуації, то діти потребують підтримки ззовні. Саме маленьким українцям необхідні турбота, освіта, безпека та благополуччя. А ще їм потрібна любляча родина. Тому фонд "Асперн" і почав діяти, прагнучи допомогти дітям.

Ця організація бере свій початок з 1997 року. Її назва – це фактично назва маленького району у місті Відень, що в Австрії. Тоді одна із волонтерок вирішила привезти групу дітей у цю місцину. І потім близько 10 років діти-сироти, а також діти з багатодітних та малозабезпечених сімей щороку відправлялися в цю країну в приймаючі сім'ї . Там їх забезпечували програмами оздоровлення, а також культурним та краєзнавчим розвитком. Таким чином деякі діти навіть знайшли своїх прийомних батьків, адже австрійські сім'ї, до яких вони приїздили, ставали для них справді рідними. А вже з 2000 року ця організація почала надавати системну допомогу дітям у сфері їх захисту. І не дивлячись на проблеми, такі як спроби закриття Центру допомоги безпритульним дітям, що був створений фондом, вимушений переїзд в інший район Києва та зміни влади, фонд поступово тільки зростав, нові проєкти у сфері захисту дітей з'являлися постійно, а сама організація працювала для забезпечення благополуччя дітей у здорових та щасливих сім'ях.

"Асперн" працює з метою надання матеріальної та фінансової допомоги, а також послуг тим, хто перебуває у складних життєвих обставинах. Адаптувати дітей з таких родин до соціуму дуже важливо, так само як і соціалізувати їх. Після життя у обставинах, що не дозволяли повноцінного розвитку, дітям нерідко потрібна соціально-психологічна підтримка та реабілітація. І ця організація надає таку допомогу. Тут розробляють та впроваджують інноваційні методики роботи з дітьми, пропагують сімейні цінності, надають підтримку у реабілітації та адаптації у соціумі, а також з навчанням дітей та молоді. Окрім цього надається і гуманітарна допомога тим хто, опинився у складних життєвих ситуаціях. Цінності цієї організації – це професіоналізм, індивідуальність, послідовність, турбота і при тому комплексний системний підхід. Саме так тут можуть допомогти максимальній кількості дітей жити щасливо та розвиватися.

У фонду є чимала кількість різних програм. Так, наприклад, у “Дитячому центрі” існує одразу декілька окремих ініціатив. Перша – це “Соціальний гуртожиток”, що допомагає дітям, які випустилися з інтернату, подолати труднощі із адаптацією. Він діє аж з 2006 року та допомагає підопічним в отриманні професійних навичок, з освітою та пошуком роботи. Окрім цього у 2008 було створено “Центр інтегративного професійного навчання дітей та молоді”, де підопічні можуть отримати професійні навички за різними напрямками. У цьому ж “Дитячому центрі” є “Центр соціально-психологічної реабілітації дітей”. Тут їх забезпечують турботою та підтримкою, а також тимчасовим місцем проживання та харчуванням. Маленькі вихованці мають педагогічний супровід, індивідуальні та групові заняття для розвитку навичок, а у разі, коли неможливо повернення дитини до біологічної родини – тут працюють над організацією передачі дитини в сімейні форми опіки.

Окрім дитячого центру існує і “Центр матері та дитини”. У 2013 році "Асперн" організував цю програму, щоб допомагати жінкам, що опинилися в складних життєвих обставинах, із тимчасовим житлом та соціальними послугами. Жінки, що переживають насильство в сім'ї, скрутне матеріальне становище або відсутність житла, потребують допомоги, індивідуальної та групової корекційної роботи, а також психологічної підтримки та різного роду консультацій. Самостійно впоратися дуже складно. Але цей фонд допомагає жінкам з цим та сприяє зростанню здорового покоління.

Із самого початку існування організації діє й програма оздоровлення. В її рамках діти можуть відвідувати різні санаторно-курортні табори, музеї та екскурсії, а також подорожувати та пізнавати культуру.

Допомагають тут і адресно сім'ям у кризових ситуаціях. Фахівці організації складають індивідуальні плани соціального супроводу та забезпечують їх виконання, надають гуманітарну допомогу та інколи ще й допомагають з дрібним косметичним ремонтом. В рамках цієї програми можлива і психологічна підтримка, консультації щодо опіки і виховання, а також групи взаємодопомоги батьків. Таким чином навіть перебуваючи у складних життєвих обставинах, діти можуть розвиватися та зростати щасливими у своїй родині.

Фонд проводить заняття для дітей з розвитку їх навичок, забезпечує малечу харчуванням та допомагає з освітою. Після початку повномасштабного вторгнення тут забезпечують турботою та дійсно сімейним теплом дітей, що втратили своїх батьків. Гуманітарна допомога та притулок, різні види терапії та психологічної допомоги – усім цим тут забезпечують знедолених. Піклування та підтримка – це неймовірно важливо. І фонд працює для того, щоб все це було у дітей та їх родин.

Кожна дитина хоче бути щасливою та рости у благополуччі. "Асперн" робить все можливе для цього і допомагає з тим, щоб у майбутньому діти були успішними громадянами нашої країни.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео