СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Злочин під примусом: чи настане кримінальна відповідальність?

Злочин під примусом: чи настане кримінальна відповідальність?
412166 ПЕРЕГЛЯДІВ

У час військової агресії бувають випадки, коли людина усвідомлювала небезпечність своїх вчинків, передбачає їх наслідки, проте перебуває під тиском та позбавлена можливості керувати своїми вчинками.

Нормами статті 40 Кримінального кодексу України передбачено, що не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного або психологічного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Проте майте на увазі особа, яка застосувала фізичний чи психічний примус і примусила іншу особу до протиправних дій чи бездіяльності, підлягає кримінальній відповідальності за шкоду, заподіяну правоохоронюваним інтересам внаслідок застосованого нею примусу незалежно від того, чи визнано злочином поведінку особи, щодо якої застосовано примус.

Що таке примус та як кваліфікують діяння під примусом

Під фізичним примусом розуміється застосування щодо особи фізичного насильства з метою примушення її до вчинення протиправних дій або до протиправного невчинення певних дій всупереч її волі.

Фізичний примус (насильство) – це протиправний фізичний вплив на людину (наприклад, застосування фізичної сили, нанесення удару, побоїв, тілесних ушкоджень, введення в організм різноманітних препаратів тощо) з метою примусити її вчинити кримінальне правопорушення (наприклад, не перешкоджати проникненню у сховище, видати чуже майно тощо). Непереборним визнається такий фізичний примус, при якому особа цілком позбавлена можливості керувати своїми діями (бездіяльністю).

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео