СТУДЕНТ УКРАЇНИ

До таке бойовий імунітет і на кого він поширюється?

До таке бойовий імунітет і на кого він поширюється?
396926 ПЕРЕГЛЯДІВ

#консультаціяБПД

?21.03.2022р року набрав чинності ?Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо визначення обставин, що виключають кримінальну протиправність діяння та забезпечують бойовий імунітет в умовах дії воєнного стану» (https://bit.ly/36TaZYa), яким зокрема внесено зміни до Закону України «Про оборону України».

Ухвалення цього закону обумовлено необхідністю ⚖?правового захисту військового командування, військовослужбовців, добровольців Сил територіальної оборони Збройних сил, працівників правоохоронних органів, які відповідно до своїх повноважень беруть участь в обороні.

 

Бойовий імунітет – це звільнення від відповідальності, у тому числі кримінальної, за:

⏹втрати особового складу;

⏹втрати бойової техніки чи іншого військового майна;

⏹наслідки застосування збройної та іншої сили.

 

Особлива умова для звільнення від відповідальності – втрати настали під час відсічі збройної агресії проти України або ліквідації (нейтралізації) збройного конфлікту, виконання інших завдань з оборони України і настання таких втрат неможливо було передбачити або які охоплювалися виправданим ризиком. Під час таких дій можуть бути використані будь-які види зброї.

 

На кого поширюється бойовий імунітет?

✅військове командування;

✅військовослужбовців;

✅добровольців Сил територіальної оборони Збройних Сил України;

✅працівників правоохоронних органів, які беруть участь в обороні України;

✅цивільних осіб, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії.

 

☝️Також слід пам’ятати, що на відміну від загарбника, ми залишаємося цивілізованим суспільством та зобов’язані неухильно дотримуватися законів та звичаїв війни, застосування збройної сили та норм міжнародного гуманітарного права.

 

Тому, у разі, якщо особа вчиняє катування, вбивства, порушує закони та звичаї війни, йде на невиправданий ризик, що призводить до загрози для життя інших людей або загрозу екологічної катастрофи тощо, вона підлягає відповідальності на загальних засадах.

 

Бойовий імунітет не поширюється на випадки порушення законів та звичаїв війни.

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео