СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Закарпаття потерпає від пожеж

Закарпаття потерпає від пожеж
269895 ПЕРЕГЛЯДІВ

Інколи нещасні випадки стаються ледь не серіями. Лише в одній області за кілька днів може статися велика кількість ситуацій, що навіть за своєю суттю є однаковими. І саме так можна описати події, що відбуваються останнім часом на Закарпатті. Там за ці дні сталося чимало пожеж.

Пожежі можуть ставатися з різних причин. Насправді інколи навіть з дуже дивних. Але частіше за все вони відбуваються через людський фактор. Необачність, необережне поводження з легкозаймистими речовинами чи власне вогнем (наприклад, використання свічок), порушення правил використання побутових приладів – все це може бути причиною. Несправний шнур від електрочайника, що призводить до короткого замикання, а відтак до пожежі, спроби висушити речі на електричних обігрівачах, намагання нагрітися шляхом запалювання газових конфорок – такі випадки абсолютно непоодинокі. І саме вони грають свою роль у статистиці пожеж, що абсолютно не знижується. Лише кількість загорянь, спричинених грою дітей із вогненебезпечними знизилася. А от кількість пожеж загалом – ні.

Ще однією із частих причин загорянь є поводження із недопалками. Дуже часто люди не замислюються про те, чи взагалі загасили цигарку, що палили. А вона може продовжувати тліти. І якщо це тління перейде на інші предмети – може статися щось дуже погане. Так вже неодноразово ставалося, ледь не основною причиною пожеж є саме така. Це ось той самий людський фактор. І змінити щось можна лише якщо звертати не це увагу.

Проте пожежі, що сталися на Закарпатті далеко не завжди мали справді зрозумілі причини. Так, наприклад, неподалік від Мукачева, у селищі міського типу Чинадієво сталася пожежа у житловому будинку. Там зайнявся дах та загалом вся будівля. Очевидці події причини пожежі не беруться встановлювати, так само, як і працівники ДСНС. Пожежу було ліквідовано, але от обставини та причини ще поки що не відомі. Так само як і те, чи був хтось усередині.

Ще одне загоряння кількома днями раніше сталося в Ужгороді. Там горіло у багатоквартирному будинку. Квартира на першому поверсі спалахнула із невідомих поки що причин. Але от на її гасіння прибули одразу три бригади пожежників. Загоряння, звісно, було ліквідовано, та от які збитки понесли жителі тої квартири – це ще встановлюється. Попередньо, на щастя, там нікого не було. Інших же деталей ДСНС поки що не надає.

А от у селі Кінлодь жертва є. Вогонь забрав життя чоловіка, хазяїна одного із будинків. Сусіди побачити дим із вікон та викликали пожежників. Але було вже запізно. Пожежу було ліквідовано, виявлено численні пошкодження речей та меблів. А чоловік, ймовірніше за все, загинув від чадного газу. Найчастіше саме він є причиною загибелі в пожежах.

На Берегівщині, в селі Арданово,  пожежа також вбила людину. Там вночі сталося загоряння у приватному будинку, де зі слів сусідів були чоловік, син власниці, та дружина брата. Місцеві жителі викликали пожежників, коли побачили загоряння, на місце прибула машина однієї із пожежно-рятувальних частин Іршави. Після локалізації та ліквідації пожежі спеціалісти взялися за розбір конструкцій, що пошкодилися під дією високих температур. Саме так було виявлено тіло. Чиє – спочатку було не зрозуміло, вогонь настільки його пошкодив, що навіть встановити стать, не те що особу, було досить складно. Проте наразі вже відомо, що це був чоловік, що проживав там. А от причини загоряння поки що невідомі. Але ймовірніше за все – знову-таки людська недбалість. Кримінальне провадження за статтею 115 відкрито, але позначка у неї – нещасний випадок.

У селі Угля, що у Тячівському районі, пожежа вбила 88-річну власницю будинку одній із вулиць. Що щось горить побачили сусіди. Вони й викликали рятувальників. Загоряння вдалося загасити за допомогою підручних засобів ще до приїзду пожежників. Як виявилося, вогонь не встиг надто пошкодити будівлю. Але от чадний газ зробив свою справу.

Ще одне загоряння відбулося в той самий день, навіть у тому ж районі. Тепер горіло вже у селищі Вонігове. Сусід однієї з місцевих жительок зателефонував до служби порятунку та повідомив про те, що горить літня кухня його сусідки. Рятувальники та пожежна команда прибули на місце, після чого приступили до ліквідації загоряння. У літній кухні, де й сталася пожежа, було виявлено тіло жінки – власниці будинку. Як виявилося, вона жила не у самому помешканні, а саме у цій кухні. Чому сталася пожежа – поки що встановлюється. Але враховуючи те, що фактично поряд були легкозаймисті речовини, у очевидців є припущення щодо цього.

Вогонь – це насправді страшна стихія. Він може забрати життя. Так само це можуть зробити й пов'язані з ним явища, такі як задимлення та чадний газ. Тож будьте обережнішими. Набагато простіше перевіряти справність електричних приладів та слідкувати за гасінням власноруч запалених речей, ніж потім рахувати збитки та кількість постраждалих.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео