СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Брехні ні! Відповідальність за неправдивість даних у декларації знов діє

Брехні ні! Відповідальність за неправдивість даних у декларації знов діє
170251 ПЕРЕГЛЯДІВ

30 грудня 2020 року Верховна Рада України розглянула та підтвердила законопроєкт №4470. Тим самим депутати повернули НАЗК можливість притягувати до відповідальності усіх чиновників, які вказують невірні дані в деклараціях.

Також цим законом вони відновили повноваження НАЗК (Національного агентства із запобігання корупції) щодо перевірок та притягання до відповідальності судів і суддів, які проводять засідання з Конституційних питань.

Крім цього цей законопроєкт надав можливість постійного доступу НАЗК до Єдиного державного реєстру декларацій чиновників. Це дасть змогу перевіряти їх рівень життя та доходів. У випадку невідповідностей на них будуть накладати штрафи. Якщо достовірна сума і та, яку вказано в декларації, будуть відрізнятись від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, то на них накладуть великий штраф.

Для того, аби вдосконалити законопроєкт з нього вилучили 3661 статтю, а замість неї тепер 3662. Згідно з цією статтею, “Декларування невірної інформації” тепер буде каратись кримінальною відповідальністю. І одразу за цим пунктом слідує 3663, який передбачає покарання тих, хто намагається не подавати електронну декларацію.

Сума штрафу тепер складатиме від 2500 до 3000 тисяч гривень, або суд може призначити громадські роботи. Кількість годин варіюється від 150 до 240 годин. Але в такому разі чиновника позбавляють права обіймати цю посаду, а також всі ті, які з нею пов’язані. Строк дії покарання 3 роки.

Тож вже з 2021 року НАЗК почне діяти та проводити планові та позапланові перевірки декларацій з єдиного державного реєстру. А поки що у всіх депутатів є час ознайомитись з усіма пунктами закону та перевірити відповідність даних, вказаних у декларації та тих, які вони мають насправді.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео