СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Заступник очільника ОП: росію необхідно виключити з ПАЧЕС

Заступник очільника ОП: росію необхідно виключити з ПАЧЕС
341091 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступник керівника Офісу Президента України Андрій Сибіга зустрівся з генеральним секретарем Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) Асафом Гаджиєвим. Під час зустрічі заступник очільника ОП наголосив, що росію необхідно виключити з ПАЧЕС. 

Про це повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України.

На зустрічі також були присутні члени парламентських делегацій України та Грузії Анна Пуртова та Рамаз Ніколаішвілі.

Від керівництва України виступив Андрій Сибіга та висловив вдячність генеральному секретарю за візит до України та проведення 62-ї сесії Генеральної асамблеї ПАЧЕС у Києві 15–17 листопада поточного року.

«Ця сесія дала змогу показати парламентським делегаціям держав – членів ОЧЕС реальну ситуацію та наслідки повномасштабної російської агресії», — сказав заступник керівника офісу Глави держави.

У цьому зв’язку він відзначив важливість відвідання міжнародними парламентарями Бучі, Бородянки та Ірпеня.

За словами Андрія Сибіги, особисте звернення Президента Володимира Зеленського до учасників асамблеї свідчить про особливу увагу, яку Україна приділяє ОЧЕС та її ролі в забезпеченні миру й стабільності в регіоні.

Як відзначають сторони обговорення, сесія Генасамблеї ПАЧЕС у Києві виявилася надзвичайно продуктивною. Вони також привітали її вагомі результати. Насамперед ідеться про ухвалену за підсумками сесії декларацію, у якій:

  1. рішучо засуджено широкомасштабну агресію російської федерації проти України;
  2. висловлено солідарність і підтримку нашої держави;
  3. наголошено на необхідності перетворення Чорноморського регіону на регіон миру, стабільності й процвітання.

Генеральний секретар ПАЧЕС особисто висловив підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, що високо оцінили в України, так само як і принципову позицію Організації в питанні непідтвердження мандатів членів російської делегації та недопущення проведення заходів у межах ПАЧЕС у державі-агресорі.

Заступник керівника Офісу Президента підтвердив незмінну позицію України щодо необхідності виключення росії з Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва як держави, що грубо порушує норми міжнародного права та статутні принципи Організації. Андрій Сибіга сподівається, що інші держави — члени членів ОЧЕС підтримають Україну у розв'язанні цього питання.

Окрім цього, сторони зустрічі обмінялись думками щодо безпекової ситуації в регіоні. Під час розмови вони окремо торкнулися питання глобальної продовольчої безпеки та свободи мореплавства, обговорили подальші спільні кроки в контексті забезпечення функціонування «зернових коридорів» у Чорному морі.

  • Нагадаємо, що раніше Офіційне інтернет-представництво Президента України повідомляло, що до Києва прибула Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн де відбулось урочисте передання шкільних автобусів. У межах кампанії солідарності «Шкільні автобуси для України» українські громади отримали понад 370 шкільних автобусів. Кампанія «Шкільні автобуси для України» була започаткована восени 2022 року Урсулою фон дер Ляєн і першою леді України Оленою Зеленською.
  • У межах кампанії «Шкільні автобуси для України» Європейська комісія закупила 100 автобусів загальною вартістю приблизно 14 мільйонів євро. Окрім цього, державні й приватні організації в країнах – членах ЄС надали ще 271 шкільний автобус через Механізм цивільного захисту ЄС, яким керує Європейська комісія.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео