СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Литва надасть допомогу Україні у подоланні наслідків катастрофи на Каховській ГЕС

Литва надасть допомогу Україні у подоланні наслідків катастрофи на Каховській ГЕС
436597 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час 8-ї щорічної глобальної конференції Міжнародної енергетичної агенції (IEA) з енергоефективності, що проводиться у Парижі, заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков зустрівся з главою литовської делегації, віцеміністеркою енергетики Литви Інгою Жілієне. Вони обговорили ситуацію з підривом російською армією Каховської ГЕС та можливі наслідки, спричинені цією катастрофою.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Представник України поділився з колегою інформацією, що гідрогенерація відіграє важливу роль у генерації електроенергії та балансуванні енергосистеми в Україні. Проте після повномасштабного вторгнення, через окупацію російськими військами, Каховська ГЕС не могла виконувати своїх завдань. Тому наразі потрібно зрозуміти, які можливі наслідки катастрофи, спричиненої росіянами, та що можна зробити саме зараз

«До окупації середній виробіток Каховської ГЕС досягав 1,5 - 2 млрд квт*год на рік, станція відігравала надзвичайно важливу роль у регулюванні пікового навантаження для Херсонської та Миколаївської областей. На жаль, через окупацію ГЕС не виконувала своє основне завдання, а лише скидала воду. Зараз нам потрібно швидко оцінити наслідки впливу катастрофи на електромережі, трансформаторні підстанції та генерацію на місцях. Наступний крок - здійснювати ремонтні роботи, де це буде фізично можливо. Допомога міжнародних партнерів у цьому надзвичайно важлива», — наголосив Ярослав Демченков.

Своєю чергою Інга Жілієне наголосила, що Литва готова допомогти українським енергетикам у вивченні й вирішенні питань балансування та роботи електричних мереж та їх відновленні. Ба більше, литовські експерти вивчатимуть можливість надання Україні систем очищення та відкачування води для забезпечення роботи та водопостачання критичних об’єктів інфраструктури у постраждалих районах. Окрім цього політикиня наголосила, що Литва готує передачу українським енергетикам другий високовольтний трансформатор та інше необхідне для ремонтних робіт обладнання.

Заступник міністра енергетики України подякував литовський Уряд за допомогу українському енергетичному сектору, зокрема за наданий потужний автотрансформатор. Також Ярослав Демченков висловив вдячність за ухвалене литовською компанією Ignitis Group рішення про спрямування 10% (EUR12 млн)  надприбутків на відновлення України.

Додатково український політик наголосив на важливості розвивати інфраструктурні проєкти спільного інтересу в регіоні, які сприятимуть зміцненню енергетичної безпеки Європи та зменшенню залежності від росії. Одним із таких прикладів він назвав реконструйовану ЛЕП «Хмельницький-Жешув», яка збільшує потужності електропередачі між Україною та Польщею. Українські та литовські представники також обговорили синхронізацію енергосистем України та країн Балтії до ENTSO-E, європейської асоціації зі співробітництва операторів систем передачі електроенергії. 

За словами заступника міністра енергетики, Україна продовжить обмінюватись електроенергією з країнами Європи, зокрема Польщею та Литвою.

«Ми плануємо й надалі розвивати інфраструктуру обміну електроенергією, особливо через Польщу до країн ЄС, включаючи Литву. Важлива наша співпраця в рамах ENTSO-E для посилення сталості та стійкості енергосистем. У 2032 році ми маємо мету отримати до 6 ГВт експортних потужностей електроенергії. І розраховуємо на підтримку литовської сторони в реалізації таких проєктів спільного інтересу в регіоні», — підкреслив Ярослав Демченков.

Теги: Каховська ГЕС,підрив дамби,Російське вторгнення в Україну, Російська агресія , окупанти,окупована територія, Литва,Міжнародна підтримка,міжнарожна допомога, війна в Україні

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео