СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Огляд дезінформації: «смерть» очільника ГУР, страх Зеленського оголосити про контрнаступ

Огляд дезінформації: «смерть» очільника ГУР, страх Зеленського оголосити про контрнаступ
329835 ПЕРЕГЛЯДІВ

Розуміючи важливість українського контрнаступу, російські пропагандисти проводили дезінформаційну кампанію задля емоційного тиску на українське суспільство.

Так, наприклад, від імені українських ЗМІ російські пропагандисти поширили інформацію про смерть начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова.

Мовляв, він загинув від нещодавнього ракетного удару, а в Національному центрі «Український дім» вже навіть триває підготовка до його поховання. 

Проте у Центрі протидії інформації застерігають, що це неправда. 

"Новина про «смерть» очільника ГУР – черговий інформаційний «вкид» ворога. Після невдалої інформаційної кампанії про нібито смерть Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та Командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександра Сирського, російська пропаганда намагається вчергове посіяти панічні настрої серед населення шляхом розповсюдження подібного фейку", — пишуть у ЦПД.

Також кремлівські ресурси поширюють інформацію про нібито страх Президента України Володимира Зеленського оголошувати контрнаступ, адже він не вірить у перемогу.

Пропагандисти посилаються на матеріал із сайту Asia Times під заголовком «Що трапилося з українським генералом Валерієм Залужним?» автора Стефена Брайана. 

Центр протидії дезінформації наголошує, що насправді автор статті не наводить жодного аргументу на підтвердження своїх слів і часто наголошує, що його думка є суб’єктивною і ґрунтується на чутках. Ба більше, Стефен Брайан у своєму матеріалі часто повторює наративи російської пропаганди, зокрема відвертий фейк про нібито зникнення Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Далеко не тікаючи від Президента, російські пропагандисти зманіпулювали словами радника голови Офісу Президента Михайла Подоляка. За словами авторів, він заявив, що Україна має юридичне право «знищувати все, що знаходиться на території Криму, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Мовляв, окрім військових цілей Україна уражатиме й цивільну інфраструктуру.

Проте в ефірі «Суспільне Новини» від 25 квітня 2023 року Михайло Подоляк прокоментував статтю The Washington Post «At U.S. behest, Ukraine held off anniversary attacks on Russia» («За вказівкою США Україна відклала ювілейні атаки на Росію»), пишуть аналітики проєкту VoxCheck.

Тоді ж він сказав: "Для нас пріоритетні цілі — це повністю все, що стосується окупаційного угрупування російської федерації на наших окупованих територіях. Оце має бути в повному обсязі знищено і це гарантується нам міжнародним правом. Тобто юридично ми в праві знищувати все, що знаходиться, повторюю, на півострові Крим, наприклад, чи на території Донецької, Луганської області, ну, зрозуміло, Херсонська, Запорізька — тут немає жодних претензій юридичного плану до України. Все, що там є російське, має бути знищено."

Отже, йдеться про цілі розташування російських угрупувань, а не цивільну інфраструктуру.

Ще одна новина, яку поширили у телеграм-каналах — інформація про незаконну мобілізацію в Україні, оскільки оголошення воєнного стану не було.

Автори заявляють, що  з сайту Верховної Ради зник законопроєкт №7114, який нібито оголошує стан війни, зареєстрований 24 лютого 2022 року. Проте VoxCheck заперечує інформацію пропагандистів.

У дописі пропагандисти додали скриншот відповіді на запит Сергія Литви (проте в фейку прибрали прізвище Сергія). На запит від 3 квітня 2023 року надати копію документа про подання на голосування Верховної Ради законопроєкту 7114 «Про оголошення стану війни» в Апараті Верховної Ради відповіли, що такий документ відсутній.

Чому так? Тому що законопроєкт «Про оголошення стану війни» Президент подав на розгляд Верховної Ради 24 лютого 2022 року і він дійсно не був затверджений.  У березні 2022 року заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр пояснила, що ухвалювати спеціальний закон чи указ про оголошення війни не потрібно. Вона процитувала 3 статтю Резолюції ООН «Про агресію» 1974 року, згідно з якою вторгнення або напад збройних сил держави на територію іншої держави, бомбардування або блокада портів кваліфікується як акт агресії.

«Якщо, приміром, є факт вторгнення військ іноземної держави на нашу територію, факт окупації — це вже агресія (побутовою мовою – війна). І не має значення — визнає її хтось чи ні, оголошували війну чи ні», — повідомила посадовиця.

Окрім цього у статті  106 Конституції України та статті 4 Закону «Про оборону України» не йдеться про передумови мобілізації саме оголошення війни. Тому Президент України може проводити загальну або часткову мобілізацію та введення воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях, не оголошуючи про стан війни.

Теги: пропаганда,Російські пропагандисти,Фейки,фейк,дезінформація,дезінформаційні кампанії,агітпроп, Російська агресія , війна в Україні,Кирило Буданов, Володимир Зеленський

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео