СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Для чого президент Джо Байден особисто відвідав Київ? Головні заяви, озвучені під час пресконференції президентами

Для чого президент Джо Байден особисто відвідав Київ? Головні заяви, озвучені під час пресконференції президентами
324166 ПЕРЕГЛЯДІВ

Візит у столицю України президента Сполучених Штатів 20 лютого став сюрпризом для більшості українців. Джо Байден вперше прибув до Києва з початку повномасштабного вторгнення російських загарбників на територію України. Але очільник Білого дому не відвідує інші країни просто так. Він приїхав на перемовини з президентом України Володимиром Зеленським.

Джо Байден, під час свого візиту, анонсував новий пакет військової допомоги для України на $500 млн, а також нові санкції проти росії.

Крім того, новина викликала всесвітній резонанс, оскільки це перший візит президента Сполучених Штатів в Україну за 15 років. Востаннє така подія трапилась у 2008 році, коли Джордж Буш-молодший приїздив до Києва. Так, Байден й раніше відвідував Україну, проте він був у статусі віцепрезидента в адміністрації Барака Обами.

Як повідомляє The New York Times, Джо приїхав до столиці потягом з Польщі, але його поїздку тримали в повній секретності, через питання безпеки президента. Хоча за словами Associated Press, Білий дім попереджав росію про візит президента США, щоб уникнути несподіванок.

Крім того, з міркувань безпеки, Штати разом з союзниками залучили американські розвідники E-3 Sentry та RC-135W Rivet Joint, щоб слідкувати за ситуацією в столиці.

Перед офіційною заявою про присутність Байдена у Києві перекривали транспортний рух, а Міністерство закордонних справ України анонсувало візит одного з «головних» західних партнерів. Ось чому Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба змушений був скасувати заплановану заздалегідь поїздку до Брюсселя.

Володимир Зеленський разом зі своєю дружиною Оленою Зеленською зустріли Байдена у Маріїнському палаці. Пізніше президенти поспілкувались віч-на-віч та у розширеному форматі у присутності радників. Про що говорили Володимир Зеленський та Джо Байден?

Новий пакет військової допомоги, гарантована підтримка України та нові санкції проти росії

CNN повідомляє, що Байден відвідав Київ задля підтвердження «непохитної» підтримки США, а також оголосити про нову оборонну допомогу для України.

Йдеться про оголошений пакет допомоги у 500 млн доларів, що включатиме артилерійські боєприпаси, протитанкові ракети та гаубиці. Про це пізніше повідомили у Білому домі. Президент США також відзначив стійкість українського опору повномасштабній російській агресії.

«Минув рік — Київ стоїть. І Україна стоїть. Демократія стоїть … Коли Путін розпочав своє вторгнення майже рік тому, він вважав, що Україна слабка, а Захід розділений. Він думав, що зможе перемогти нас. Але він глибоко помилявся», — наголосив він.

Крім того, на своїй сторінці у Twitter, Джо Байден написав, що з 2022 року створена коаліція країн від Атлантики до Тихого океану для допомоги у захисті України.

Президент США додав, що цього тижня оголосять про додаткові санкції, які торкнуться російської еліти та компаній, що пов‘язані з оборонним сектором росії.

Можливість надання Україні озброєнь великої дальності

Хоча Вашингтон побоюється надавати далекобійну зброю, оскільки вона може використовуватись по цілях у глибині росії, Зеленський повідомив, що зброя великої дальності та типи озброєння, які раніше не постачались до України, обговорювались під час зустрічі.

Повна деокупація українських територій та гарантії безпеки для України

Володимир Зеленський під час пресконференції з Джо Байденом сказав, що війна завершиться «твердими гарантіями довготривалої безпеки» для України.

“Ця неспровокована і злочинна російська війна проти України, усієї Європи та демократичного світу має завершитись очищенням всієї української землі від окупації росії та твердими гарантіями довготривалої безпеки як нашої держави, так і усієї Європи і всього світу”, — повідомляє Укрінформ цитуючи президента України.

Як підсумовує Зеленський, «саме зараз і саме в Україні вирішується доля міжнародного порядку, заснованого на правилах».

Теги: США, Київ, Україна,Джо Байден, Володимир Зеленський,підтримка України,пакет військової допомоги для України, війна в Україні,Вашингтон

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео