СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Бельгія стала першою країною, яка передала російські заморожені активни (1,7 млрд євро)

Бельгія стала першою країною, яка передала російські заморожені активни (1,7 млрд євро)
431045 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Брюсселі Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Королівства Бельгія Александром Де Кроо. Під час зустрічі йшлося про роботу щодо замороження російських активів та можливість їх використання вже зараз для компенсації шкоди, завданої Україні агресією.

«Важливо, що Бельгія стала першою країною, яка започаткувала таку практику використання заморожених російських активів на підтримку захисту від російського терору. Кошти будуть спрямовані на безпекову допомогу нашій державі, на проєкти швидкої відбудови. Ми дуже хотіли б, щоб саме зараз ми могли використовувати кошти. І перші 1,7 мільярда євро будуть використовуватися вже наступного року», — сказав Глава держави.

Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України.

Володимир Зеленський подякував бельгійцям, уряду країни та особисто Александру Де Кроо за безпекову, політичну, гуманітарну та економічну допомогу, надану нашій державі для захисту від російського терору. Разом з Прем’єр-міністром вони обговорювали політичну, економічну співпрацю та оборонну взаємодію.

«Дякую Бельгії за приєднання до коаліції винищувачів та залучення бельгійських фахівців до підготовки українських пілотів, технічного персоналу. І дуже важливо, що сьогодні маємо рішення Бельгії про готовність надати Україні винищувачі F-16. У 25-му році будуть поставлені літаки саме від Бельгії», — сказав Президент України під час спільної з Александром Де Кроо зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів у Брюсселі.

За його словами, разом із рішенням Данії, Нідерландів та Норвегії це забезпечує сталість постачання літаків в Україну.

Водночас як сказав Володимир Зеленський, Міністерству оборони України та Генеральному штабу необхідно працювати над тим, щоб перші літаки від інших партнерів Україна могла отримати вже в наступному, 2024 році.

Окрім цього, Глава держави повідомив, що Бельгія приєдналася до нещодавно створеної ІТ-коаліції. Це дасть змогу ефективніше протидіяти російським загрозам, особливо в кіберпросторі, та посилить взаємодію українських підрозділів на полі бою. Ба більше, Бельгія долучилася до спільних зусиль щодо реалізації Формули миру й працює над втіленням кількох її пунктів, зауважив Володимир Зеленський. А також країна-партнерка підтримує інтеграцію України в ЄС і НАТО.

«Сьогодні зі змісту нашої роботи тут з усіма партнерами, із настрою наших партнерів можна очевидно сказати, що всі відчувають, що Україна одного дня буде повноправним членом і Євросоюзу, і безпекового союзу – членом НАТО. Ми працюємо активно, щоб наблизити цей час», — сказав Президент Зеленський.

Під час зустрічі співрозмовники обговорили підготовку нового пакету санкцій проти Росії та недопущення обходу вже застосованих до неї обмежень.

«Сьогодні говорили про запровадження саме Бельгією такої процедури сертифікації, яка не давала б змоги діамантам, які походять з Росії, потрапляти на світові ринки в обхід санкцій. Пане Прем’єр-міністре, я вдячний вам за це рішення та загалом за всю надану підтримку», – сказав Глава держави.

Своєю чергою Александр Де Кроо сказав, що  Бельгія надаватиме підтримку Україні в три способи: забезпечення військової допомоги, запровадження ефективних економічних санкцій та заснування українського фонду обсягом 1,7 мільярда євро. За його словами, джерелом наповнення українського фонду будуть російські активи, заморожені в Бельгії. Надходження з податків на прибуток з цих активів спрямовуватимуться на допомогу Україні та її громадянам.

Прем’єр-міністр підтвердив, що Бельгія готова навчати українських пілотів і техніків, а також забезпечувати технічне обслуговування літаків, які Україна отримає з 2025 року.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео