СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Україна відкрита для співпраці з польськими інвесторами у сфері енергетики

Україна відкрита для співпраці з польськими інвесторами у сфері енергетики
412174 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук заявила, що попри продовження військових дій і прицільні російські атаки на українську енергетичну інфраструктуру, Україна продовжує працювати над відновленням і розвитком енергосектору на принципах зеленого переходу і впровадження безвуглецевих технологій. Відповідні галузі енергетики відкриті для співпраці з міжнародними партнерами, зокрема з польськими інвесторами.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Заступниця очільника Міненерго в онлайн-форматі взяла участь у роботі Конгресу відбудови України COMMON FUTURE, що відбувся у Познані (Польща). Представниця Міненерго виступила на панельній дискусії «Енергетичний суверенітет України – нові джерела сили. Енергетична ефективність, відновлювана енергія, використання водню, сполучення з країнами ЄС».

Під час свого виступу вона подякувала Уряду Польщі, бізнесу і всьому польському народові за допомогу Україні у протистоянні російській агресії та висловила переконання у продовженні плідної українсько-польської співпраці задля досягнення спільних загальноєвропейських цілей. Вона додала, що Україна відкрита до співпраці у сфері енергетики.

Окрім цього зазначалось, що  Енергетична стратегія України до 2050 року, презентована міністром енергетики Германом Галущенком, передбачає нарощування потужностей відновлюваних джерел енергії та розвитку атомної генерації.

«Україна докладає зусиль у створенні систем зберігання електричної енергії з метою підтримки та підвищення гнучкості енергетичної системи країни, адже очікується зростання генерації з відновлюваних джерел. Ми розраховуємо на спільні проєкти і в цій перспективній та комерційно привабливій сфері», —сказала Світлана Гринчук, звертаючись до польських інвесторів.

Одним із важливих завдань є розвиток водневої галузі в Україні. 

«У межах реалізації Енергетичної стратегії України, до 2050 року планується створити значні електролізні потужності в Україні. Ми також вивчаємо можливість використання української газотранспортної системи для транспортування водню, зокрема на ринок ЄС. Україна вже присутня на водневій карті Європи», — сказала заступниця міністра енергетики.

За її словами, зараз важливо продовжити роботу повної інтеграції  України на європейські енергетичні ринки. 

«Синхронізація української енергосистеми з ENTSO-E відкрила для нас можливості імпорту й експорту електроенергії, і ми маємо великі плани щодо розбудови інтерконекторів з нашими країнами-сусідами», — підкреслила заступниця очільника Міненерго.

Нагадаємо, що раніше Міністр енергетики України Герман Галущенко під час робочої наради у місті Дніпро сказав: «Наближається найскладніший сезон, який буде не легшим за попередню зиму. Атаки ворога вже почалися. Сьогодні ми мали першу після довгої перерви атаку ворога на енергооб’єкт на заході України. І очевидно, що ближче до зими їх ставатиме все більше».

За словами очільника Міненерго, готовність енергооб’єктів Дніпропетровщини до початку ОЗП має важливе значення не тільки споживачів області, але і для енергозабезпечення усієї держави. Також він підкреслив, що необхідно забезпечити готовність енергетичної інфраструктури регіону до проходження ОЗП не тільки з погляду наявності обладнання, але і фізичного захисту об’єктів. Він також відзначив важливу роль координації дій місцевої влади, енергокомпаній і відповідних спецслужб для ефективної взаємодії у проведенні відповідних заходів.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео