СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Андрій Пишний пояснив, чому облікова ставка залишилась 25%

Андрій Пишний пояснив, чому облікова ставка залишилась  25%
334797 ПЕРЕГЛЯДІВ

Голова Національного банку України Андрій Пишний пояснив, для чого НБУ зберіг облікову ставку 25%.

На своїй сторінці у Facebook він зазначив, що ринок здебільшого очікував саме такого рішення. Хоча він згадує, що були думки про доцільність переходу до її зниження, враховуючи макроекономічні тренди.

Чому все залишилось без змін?

Як заявляє Голова Нацбанку, завдяки спільним, цілеспрямованим та комплексним зусиллям Уряду та НБУ вже зараз можна побачити значне полегшення макроекономічного середовища. Окрім цього, інфляція сповільнюється, навіть швидше за прогноз НБУ, – за підсумками травня вона вже знизилася до 15,3% в річному вимірі.

"Ми бачимо, як в останні місяці посилився інтерес громадян до гривневих депозитів та ОВДП. Я хочу підкреслити, що нарешті вдалося розвернути тренд на зниження частки строкових гривневих депозитів у загальному обсязі вкладів населення. Упродовж січня – червня 2023 року їх частка зросла на 4.9 в. п.", — пише Андрій Пишний.

За його словами ситуація на валютному ринку стабілізується, а очікування — покращуються. Власне такі результати вдалось досягти завдяки  утриманню високої облікової ставки та заходам Нацбанку, спрямованим на підвищення привабливості гривневих інструментів. 

Голова НБУ також згадує, що Україна на сьогодні має стабільні надходження міжнародної фінансової допомоги та працюючий внутрішній борговий ринок, які покривають значний дефіцит бюджету. Додається, що протягом шести місяців країна, що живе в умовах повномасштабної війни, обходиться без емісійного фінансування. Андрій Пишний називає це хорошим результатом, що дозволить надалі рухатись шляхом поступового пом'якшення валютних обмежень. 

Очільник Нацбанку назвав черговий крок у цьому напрямку: надання можливості резидентам переказувати за кордон кошти для погашення окремих категорій зовнішніх кредитів та позик. Також він нагадав, що продовжує опрацьовувати інші додаткові заходи. "Калібруємо кожен із них", — написав Андрій Пишний.

Проте він зауважує, що потенційні ризики залишаються високими, адже в країні все ще триває війна, ворог є абсолютно непередбачуваним у своїх терористичних діях. 

Наприклад, з останніх подій голова НБУ згадує руйнування  Каховської ГЕС. За першими оцінками Національного банку, цей теракт додасть до цьогорічної інфляції близько 0,3 в. п. 

"Тому маємо максимально підтримати позитивні ефекти від раніше запроваджених Національним банком заходів, щоб зберегти курсову стабільність, а отже і тренд на зниження інфляції", — наголошує Андрій Пишний.

Він нагадує, що НБУ продовжує підтримувати високу привабливість гривневих депозитів, що важливо для формування належних передумов для поступового пом’якшення валютних обмежень надалі. Оцінка ситуацій відбувається щодня і можна сказати, що за збереженням сприятливих тенденцій в інфляційній динаміці та на валютному ринку, за високої результативності заходів із забезпечення привабливості гривневих інструментів та стійкої міжнародної підтримки в НБУ, ймовірніше за все, з’явиться можливість навіть раніше перейти до циклу зниження облікової ставки, ніж це передбачено квітневим макропрогнозом.

Нагадаємо, що раніше ми писали про нову стратегію Національного банку України, мета якої захистити фінансову стабільність та відновлення країни, враховуючи фактори впливу російської агресії на умови функціонування фінансової системи. У цієї стратегії є п'ять цілей, які мають власні назви: "Стійка гривня", "Фінансова стабільність",  "Фінансова система працює на відновлення країни", "Сучасні фінансові послуги" та "Ефективний центральний банк".

Теги: Андрій Пишний,голова Нацбанку Андрій Пишний, Нацбанк, Національний банк України, НБУ

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео