СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Нова стратегія НБУ, спрямована на відновлення України

Нова стратегія НБУ, спрямована на відновлення України
437755 ПЕРЕГЛЯДІВ

Першою державною установою, яка створила нову інституційну Стратегію, став Національний банк України. Вона сфокусована на захист фінансової стабільності та відновленні країни, враховуючи фактори впливу російської агресії на умови функціонування фінансової системи.

За словами голови НБУ Андрія Пишного, робота над стратегічною ідеєю розпочалась ще у січні 2023 року. За досить короткий термін команді центробанку вдалося уточнити стратегічну ідею (візію, місію, корпоративні цінності), фокусуючи діяльність центробанку на наближення перемоги, та створити довгостроковий план, що є своєрідним дороговказом для НБУ, його партнерів та учасників фінансового ринку. Вона замінює Стратрегію Національного банку до 2025 року, яку запровадили два роки тому.

"Фінансовий сектор та центробанк тримає фінансову оборону ось уже 453 дні повномасштабної війни, водночас нам вдається розвиватися, думати на перспективу та рухати країну вперед. Ми маємо свій сектор відповідальності і в його межах повинні дати впевненість у фінансовій стабільності і українцям, і Уряду України, і військовим, і учасникам фінансового ринку, і міжнародним партнерам. Усі, хто так чи інакше залежить від ефективної роботи НБУ, повинні відчувати, що в нашому секторі відповідальності ми впевнено "тримаємо небо над ними", так як його тримають над усією країною Збройні Сили України", — заявив Андрій Пишний.

Нова стратегія отримала назву "Фінансова фортеця України".

"Влучна та зрозуміла аналогія. Адже фінансова екосистема має бути саме такою неприступною фортецею для ворога, а ми, її архітектори, повинні робити все, що пришвидшує Перемогу", — наголосив голова Нацбанку.

Цілі нової стратегії: 

1. "Стійка гривня" — забезпечення стабільності грошової одиниці України. Це основна функція НБУ, яка особливо важлива під час війни. Для цього передбачається розроблення стратегії повернення до інфляційного таргетування, валютної лібералізації та переходу до гнучкого обмінного курсу; поступове послаблення та зняття валютних обмежень; перехід до гнучкості обмінного курсу; повернення фокусу монетарної політики на інфляцію.

2. "Фінансова стабільність" — забезпечення стану фінансової системи, за якого, не зважаючи на усі зовнішні впливи, вона спроможна належно виконувати основні функції, а саме фінансове посередництво та здійснення платежів й успішне протистояння кризовим явищам. Ціль передбачає ініціативи збалансованого регулювання та нагляд, спрямовані на розвиток; стійка та спроможна банківська система; страховий ринок готовий підтримувати відновлення; небанківський фінансовий та платіжний ринок – прозорий та технологічний; надійна та стійка інфраструктура фінансового ринку.

3. "Фінансова система працює на відновлення країни" — головна мета цієї цілі є сприяння відновленню економіки, відбудові країни, поверненню до стійких темпів економічного зростання. За допомогою п’яти ініціатив регулятор зможе якісно розвивати фінансовий ринок. Серед них: відповідальний фінансовий ринок; розвинений кредитний ринок; розвинений ринок страхових послуг; розвинена інфраструктура ринків капіталу; фінансово грамотне населення та підприємці.

4. "Сучасні фінансові послуги" — безперебійна робота фінансової системи, а отже, посилення кібербезпеки,  ефективності готівкового обігу, цифровізація фінансових послуг, впровадження нових технологій та поширення безготівкових розрахунків. Для цього необхідно: фінансовий ринок – цифрова фортеця; Power banking 2.0 – відновлення інфраструктури на деокупованих територіях; технологічний розвиток фінансового ринку;  стійкість, ефективність та клієнтоорієнтованість готівкового обігу; віртуальні активи та цифрові гроші НБУ – чітке регулювання для забезпечення монетарного суверенітету; цифрові фінансові послуги – частина цифрової країни.

5. "Ефективний центральний банк" — забезпечує стійкість, ефективність та безперебійну роботу центробанку як ключової умови виконання всіх попередніх цілей, зазначених у цій Стратегії. Вона покликана поліпшити реалізацію Місії та Візії Національного банку через внутрішню трансформацію.

Теги: НБУ,Андрей Пышный НБУ,голова Нацбанку Андрій Пишний,Андрій Пишний, Національний банк України, Нацбанк, економіка

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео