СТУДЕНТ УКРАЇНИ

СТАН РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ БУДІВНИЦТВА ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ДОРІГ «ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО»

СТАН РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ БУДІВНИЦТВА ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ДОРІГ «ВЕЛИКЕ БУДІВНИЦТВО»
308617 ПЕРЕГЛЯДІВ

Метою проєкту «Велике будівництво» — є масштабна розбудова якісної інфраструктури України.

Це центри екстреної медичної допомоги дороги, заклади освіти та спортивна інфраструктура.

Результатами роботи за 2020 рік є грандіозна кількість виконаних робіт, серед них:

·       відкрито 71 приймальне відділення;

·       створено та відновлено 101 спортивний об'єкт;

·       близько 8 млн осіб отримали доступ до спортивної інфраструктури в яких проведено реконструкцію;

·       збудовано, реконструйовано та капітально відремонтовано понад 114 шкіл

·       учні отримали понад 9,5 тис. нових місць

·       258 мостів та шляхопроводів на дорогах місцевого та державного значення

 збудовано, реконструйовано та капітально відремонтовано;

·       проведено ремонт та обслуговування 4056 км доріг державного значення;

·       побудовано та відремонтовано 2527 км доріг місцевого значення.

На 2021 рік проєкт передбачав — будівництво та реконструкцію 6,6 тис. км доріг, 74 шкіл, 54 дитсадків, 28 медичних закладів, понад 140 приймальних відділень та 340 медичних амбулаторій у сільській місцевості, 24 басейнів та 78 інших спортивних об’єктів та по всій країні. 2021 року до програми «Велике будівництво» долучаються 16 проєктів культурного напрямку та 10 об’єктів культурної спадщини. Більшість зазначених питань виконані, решта буде реалізована до кінця поточного року. Тобто об’єми виконуваних робіт говорять самі за себе.

Будівництво та реконструкція об’єктів засновані на принципах енергоефективності та високої якості, інклюзивності та націленості на кожного українця як клієнта.

Водночас запити населення на розвиток та вдосконалення інфраструктурних об’єктів має тенденцію на внесення інновацій та підтримання високого рівня обслуговування населення.

Серед багатотисячних зверенень з питань залучення державної допомоги приведемо цитату звернення мешканців села Макалевичі Житомирського району Житомирської області до органів державної влади України та посадових осіб: «… ми наполегливо просимо всіх вас пройнятися проблемами нашого села, надати дійову та практичну допомогу, зокрема, фінансову та матеріальну,  щодо проведення благоустрою дороги від села Макалевичі Житомирської області до села Мигалки Київської області, яка вже фактично існує, але потребує уваги не лише жителів нашого села у питанні благоустрою.

 Ця дорога при відповідному стані дала б змогу вирішувати всі соціальні проблеми жителів села Макалевичі Житомирської області...»

Це та інші наболілі питання щороку аналізуються та включаються до плану виконання в межах проєкту «Велике будівництво».

Наряду з цим існують проблемні питання, так - за наданою інформацією інформаційних видань: ремонтні та будівельні роботи в межах проєкту відбуваються із значними порушеннями, за повідомленням  видання «Новое время» закупівлі витратного матеріалу здійснюються із переплатою від 10% до 40%. У статті «Хороші дороги, але є питання. Як низька конкуренція, переплати і втрати на закупівлях скорочують ефект від «Великого будівництва» видання, зокрема, посилається на джерело «Наші гроші», ним було проведено аналіз того, як відбуваються процедури закупівлі послуг дорожніх підрядників у межах «Великого будівництва». «Висновок невтішний: переплата на тендерах «Укравтодору» становить від 10% до 40%. Причина – обмежене коло учасників торгів», – інформує видання.

«Окрема проблема «Великого будівництва» – бізнес субпідрядів. Ліга антитрасту веде аналіз того, як великі учасники дорожніх тендерів виграють контракти, а потім дроблять їх і перепродують субпідрядникам, заробляючи на цьому. – йдеться далі. – Це призводить до подорожчання ремонту і будівництва 1 км доріг в Україні на 40%, підрахували в організації».

Відповідаючи на запитання журналістів щодо виявлених порушень, Прем’єр міністр України Денис Шмигаль заявив наступне: «Стосовно маніпулятивних звинувачень, то у кого є дані – будь ласка, в правоохоронні органи, НАБУ, ДБР, зараз новоутворене Бюро економічної безпеки. Без проблем, звертайтеся! Ми з задоволенням надаємо повне сприяння зі сторони уряду всім правоохоронним органам для того, щоб порушень бюджетного законодавства, корупції, крадіжок в нашій країні не було».

Залишається вірити в об’єктивність та неупередженість висновків правоохоронних органів та те що проєкт «Велике будівництво» надасть  нові можливості людям повністю і масштабно оновити інфраструктуру України включно з дорогами та соціально важливими об’єктами.

Щороку рухатимемося далі.

 

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео