СТУДЕНТ УКРАЇНИ

РОЗВИТОК ЗЕЛЕНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ В УКРАЇНІ

РОЗВИТОК ЗЕЛЕНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ В УКРАЇНІ
352312 ПЕРЕГЛЯДІВ

Таке явище як фотогальваніка увійшло в наше життя відносно нещодавно. Зі стрімким розвитком нанотехнологій сонячні панелі на даху замість черепиці стало рішенням, яке до недавніх пір залишилося чимось фантастичним.

Першу фотоелектричну панель створили  в 1954 році. Масове виробництво модулів почалося тільки у 2000 році. На сьогоднішній день сонячні батареї замість даху вже перестали бути технічною та будівельною новинкою. Це практичне рішення, використовуване не тільки у світі, але і в Україні.

Основною ідеєю такої концепції є досягнення ефекту, коли панель стає єдиним цілим з будівлею, виконуючи при цьому більшу кількість функцій аніж просто виробництво енергії. Сонячна установка перестає бути тільки обладнанням для отримання струму, встановленим на даху. А також  забезпечує перекриття даху будинку, захищаючи його від негоди.

Потрібно зазначити, що квадратний метр фотоелектричної черепиці важить приблизно 18–28 кг це суттєво зменшує навантаження на конструкцію даху (для порівняння, 1 метр керамічної черепиці важить до 75 кг).

Зовнішній вигляд і форма модулів близькі до стандартної черепиці, тому вони можуть бути ідеальним доповненням до наявного покриття та стати альтернативним матеріалом для покриття даху. Існують компоненти, які за розміром і формою нагадують керамічну черепицю й сумісні з ними. Вони можуть бути невіддільною частиною обшивки, разом із раніше встановленою керамічною черепицею та металочерепицею.

Безсумнівно фотоелектричні модулі, що імітують черепицю своїм зовнішнім виглядом, виглядають краще ніж поодинокі сонячні установки. Використаня таких установок є доцільним у випадку історичних будівель, де  реставратор часто приймає таке рішення.

Відновлювана енергетика - основа для енергетичних систем майбутнього. Уже сьогодні міжнародні організації, країни та корпорації будують на цьому свої провідні стратегії. Україна не є винятком у цьому питанні.

Звичайно, така галузь як енергетика є доволі капіталоємною. Залучення майбутніх інвесторів та створення якісних пропозицій для них основа введення гравців з серйозним капіталом та планування розвитку галузі на десятиліття вперед. Такі проєкти є доволі перспективними і саме вони будуть здатні швидко «спрацювати», аби закрити нагальні потреби в українській енергетиці.

Вироблення водню на відновлюваних потужностях, поступово стає важливою складовою глобального енергетичного переходу. На даний момент цей сектор проходить стадію сприйняття, та в близькому майбутньому має перейти до конкретних технологічних та логістичних рішень, такі процести обов’язково будуть  підтримані державами й корпоративним сектором. А поки світ шукатиме перспективні локації та пропозиції для розвитку сталих бізнес-моделей.

          Рух у цьому напрямі починається і з боку пропозиції. Розробники новітніх проєктів в галузі енергетики вже цікавляться ділянками для розробки та підготовки водневих проєктів. Цей сегмент буде цікавим та принесе задоволення енергетичних потреб держави.

Криза в енергетичній галузі, хочемо ми того чи ні, не обійде стороною Україну. За прогнозами висококваліфікованих експертів така тенденція вказує на те, що майбутнє – за сталою енергетикою.

Конструктивні меседжі, підтримання інвестиційного клімату, створення законодавчих умов для підтримки галузі це перші кроки держави в напрямку розвитку зеленої енергетики. Прозорі правила гри, що дозволять залучити  інвесторів на ринок можуть суттєво прискорити розвиток цієї енергетичної галузі. Перехід України до сталої енергетики є можливим завдяки клопітливій роботі українських девелоперів при повній підтримці держави. Вже зараз маємо готувати плацдарм для того, щоб його полегшити та пришвидшити.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео