СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Оператори українських та литовських SOF провели унікальне тренування у засніжених Карпатах

Оператори українських та литовських SOF провели унікальне тренування у засніжених Карпатах
16589 ПЕРЕГЛЯДІВ

ЛЕГЕНДА НАВЧАНЬ, ПРОДИКТОВАНА ВІЙНОЮ

JCET - це Об’єднане комбіноване навчання з обміну досвідом. Його планували ретельно, прорахувавши кожен крок зведеної тактичної групи. Для воїнів ССО України та Литви - це перший досвід подібної взаємодії.

Сценарій навчань добре знайомий українцям за 2014-м роком: на території країни відбувається акт гібридної агресії, контрольована державою-агресором група бойовиків розхитує ситуацію у певних регіонах і намагається захопити території, заявляючи про їхню "незалежність". Держава має реагувати миттєво. Вирішено діяти "хірургічно", провівши спеціальну операцію з ліквідації ватажків бойовиків, які базуються у карпатських горах. В район завдання направляють тактичні групи Сил спеціальних операцій.

"ТУРИСТИ СПЕЦІАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ"

Прибувши на місце, воїни сил спеціальних операцій використовують так звану "сіру тактику". На кілька тижнів один із готелів у карпатських горах перетворюється на прихований штаб об’єднаної тактичної групи. Щоденні вишколи проходять під прикриттям: "туристи" не привертають зайвої уваги, займаються з інструкторами, набувають майстерності з володіння гірськими лижами.

Оператори постійно вивчають загрози, з якими можуть стикнутися у горах. Інструктори проводять лекції, присвячені лавинній безпеці, засобам першої допомоги, пояснюють як вберегтися від гіпотермії та мінімізувати наслідки переохолодження, навчають користуватися гірським обладнанням та правильно планувати вміст свого рюкзаку.

На кожен навчальний вихід у гори учасники беруть із собою лавинні датчики. За їх допомогою шукатимуть тих, хто потрапив у замет під час лавини. Ці прилади здатні упіймати сигнал одне одного на глибині кількох метрів.

Допідготовка у горах триває не лише на "цивільних" трасах. Неодноразово оператори виходять на комплексні заняття за багато кілометрів від людних місць. Гори постійно зустрічають групу мінливою погодою: лише за кілька хвилин ясну сонячну погоду може змінити щільний туман.

Група відпрацьовує техніку скітуру - пересування на лижах по пересіченій місцевості, на непідготовлених схилах, з постійними підйомами і спусками. Під час таких маневрів дуже важливо правильно розподіляти власні сили. Крім того, під час безперервних навантажень розумієш, наскільки вдало підібрано спорядження та одяг для подорожі. Час від часу на шляху зустрічаються лавинонебезпечні ділянки.

Інструктори навчають вояків визначати ступені лавинної безпеки на гірських ділянках. І відповідно, правильно планувати свої подальші дії.

Також влаштовують заняття із пошуку постраждалих у снігових завалах. Принагідно усі проходять стрес-тест: операторів по черзі закопують у сніг, імітуючи наслідки сходження лавини. В руках воїна лишають лавинний щуп, яким він подає умовні сигнали на поверхню. Так лишають на певний час.

"Під час цього стрес-тесту операторів навчають не панікувати, перевіряють психологічну стійкість людини у випадку, коли її завалить снігом", - розповів один із інструкторів. Час від часу інструктори питають у "закопаних" чи все у них нормально і чи можуть вони дихати. Все що може зробити людина під снігом - двічі смикнути щупом у випадку відповіді "так". Або смикати часто - якщо щось пішло не так. Втім, до цього не дійшло ні в кого.

Спостерігачу зі сторони шар снігу, під яким «ховають» вояка, здається невеликим, та вибратися з нього самотужки виявилося нереальним. І тут важливо, наскільки швидко і злагоджено спрацює решта команди, яка має дістати товариша з-під завалу.

"Дуже важливо, що ми тренуємося на рівних - це робота за принципом "лікоть до ліктя". У таких умовах і постає справжнє SOF-братерство. Навчання JCET- це яскравий приклад того, що ми увійшли до закритого елітного клубу справжніх чоловіків", - розповів один із українських операторів - учасник навчань.

На таких навчальних виходах воїни ССО також відпрацьовують і елементи своєї основної задачі зі знищення ядра ворожого угруповання.

Під час цього етапу вояки провели заняття з евакуації умовного пораненого після надання першої допомоги. Для цього постраждалого закріплюють у ношах, до яких підлаштовують альпіністські мотузки. Оператори займають місця навколо ношів, утворюючи "павука" і перевозять пораненого у визначену безпечну точку.

ГОЛОВНА ЗАДАЧА: ІНІЦІАТИВА "ЗНИЗУ" ЗАДЛЯ ПОЗИТИВНОГО РЕЗУЛЬТАТУ

У інтенсивних тренуваннях минуло майже два тижні. І група наблизилася до виконання своєї основної задачі. "Ми проводили розвідувальні дії. Далі у нас відбулася зустріч з агентом. На основі інформації, яку ми від нього отримали, ми планували нашу операцію, робили це за принципом наших натівських партнерів. Тобто, ініціатива проведення операції йшла знизу - від нашого підрозділу, а не навпаки - від вищого керівництва", - розповідає учасник навчань.

В кінці навчань готель-базу "туристи" покидали як і у звичайні дні, нічим не виказуючи своїх подальших планів. Утім, вже далеко у горах перевдягалися і діставали зброю, продовжуючи свій шлях до визначеної точки.

Діставшись бази незаконного збройного формування оператори розділилися на кілька груп. У кожної - своя роль. Снайпери зайняли позицію на висоті, з якої найкраще проглядається ділянка, де розташувався противник. Звідси український і литовський снайпери мали спрацювати синхронно, нейтралізувавши цілі на вулиці.

До наступного дня група буде проводити спеціальну розвідку, визначати ватажка і чекати команду на ліквідацію. Спостереження за противником ведеться без зупинок і вдень і вночі. Команда до початку операції надходить наступного ранку. Тактична група SOF діє миттєво.

За фінальною фазою спільних навчань спостерігав командувач Сил спеціальних операцій ЗСУ Григорій Галаган.

"Вдале виконання задачі - це результат довгих і важких тренувань. Саме тому ми маємо постійно удосконалювати свої навички і вміння, працювати над собою кожного дня. І обмінюватися набутим досвідом зі своїми партнерами. Сьогодні ми побачили результат дійсно наполегливої праці, яку провели усі учасники навчань" - наголосив Командувач ССО України. - "Взаємодія у такому форматі є надзвичайно важливою для нас. Разом із нашими партнерами ми розуміємо природу ризиків, що постають перед нами як на регіональному так і на глобальному рівнях. Тож, спільно відпрацьовуємо сценарії протидії нашим явним і потенційним противникам".

Один із представників SOF Литви відзначив: "Нинішні навчання - це лише початок наших взаємовідносин. Крок за кроком ми будемо іти до спільної мети і підтримувати одне одного на нашому шляху".

Навчання JCET "ICEPEAK - 2021" стали новим рівнем у підготовці операторів українських ССО та їхніх литовських колег. Це - черговий етап у набутті сумісності підрозділів SOF кран-партнерів під час виконання спеціальних завдань.

Джерело: Сайт Сил спеціальних операцій ЗСУ

Теги: ССО, ЗСУ, Збройні Сили України,Сили спеціальних операцій

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео