СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Розвінчення ТОП-10 міфів у роботі відділів ДРАЦС

Розвінчення ТОП-10 міфів у роботі відділів ДРАЦС
156916 ПЕРЕГЛЯДІВ

Із необхідністю звернення до відділу ДРАЦС стикається кожен: для реєстрації народження дітей, шлюбу, для отримання архівних документів. Разом із чітким розумінням сфери діяльності цього державного органу, серед громадян шириться і чимало міфів.

Центральне управління Мін`юсту підібрало найпоширеніші та розвінчує кожен з них.

 

Міф №1. Якщо у жінки очевидні ознаки вагітності, то цього достатньо для негайної реєстрації шлюбу без підтвердження довідками

Реальність. З метою скорочення місячного терміну для одруження наречені обов’язково надають документ, що підтверджує наявність підстав для скорочення. У випадку з вагітністю це має бути належним чином оформлена довідка із медичного закладу.

За наявності поважної причини і з дозволу керівника органу державної реєстрації актів цивільного стану державна реєстрація шлюбу проводиться до закінчення зазначеного строку на підставі спільної заяви наречених та документів, які підтверджують наявність поважної причини.

До поважних підстав зокрема відносяться вагітність нареченої, народження нею дитини, а також безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого. За наявності документів, що підтверджують зазначені факти, державна реєстрація шлюбу проводиться за бажанням наречених в день подання відповідної заяви або у будь-який інший день протягом одного місяця.



Міф №2. Щоб отримати послугу обов’язково потрібно фізично звертатись до відділу ДРАЦС

Реальність. Подати заяву до відділів ДРАЦС або записатися на прийом у зручний для себе час можна не виходячи з дому за допомогою веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Все що необхідно – доступ до Інтернету.

За допомогою веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» можна записатись на прийом до відділу ДРАЦС у зручний для час, задати питання та отримати консультацію, подати заяви на реєстрацію актів цивільного стану, заяви на внесення змін до актових записів цивільного сану, а також заяви на отримання свідоцтв повторно чи витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Подана заява скріплюється кваліфікованим електронним підписом (КЕП). За відсутності КЕП формується звернення до заяви, що потребує особистого звернення до відділу ДРАЦС протягом 3 днів для особистого підпису заяви!

Також веб-портал дає можливість оплатити необхідні платежі – державне мито, плату за видачу витягу Реєстру, тощо.

Подання до відділів ДРАЦС заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану не звільняє від необхідності особистого звернення користувача до відділу для проведення реєстрації та для безпосереднього отримання свідоцтва чи витягу!



Міф №3. Розлучити можуть тільки у відділах ДРАЦС

Реальність. Якщо у пари наявні неповнолітні діти чи один із подружжя не дає свою згоду на розлучення, то розірвання шлюбу відбувається тільки через суд.
Відділи ДРАЦС реєструють розірвання шлюбу на підставі:

спільної заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке не має дітей;
заяви про розірвання шлюбу одного з подружжя та рішення суду про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім, недієздатним.
Орган державної реєстрації актів цивільного стану складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви до відділу ДРАЦС, якщо вона не була відкликана, та видає свідоцтво про розірвання шлюбу. Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Також реєстрації у відділах ДРАЦС підлягають факти розірвання шлюбу на підставі рішень судів про розірвання шлюбу, які постановлені до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану", тобто до 27.07.2010.

Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться за місцем проживання подружжя або одного з них.



Міф №4. Щоб зареєструвати шлюб потрібно звернутися до відділу ДРАЦС за місцем прописки

Реальність. Зареєструвати шлюб можна в будь-якому відділі ДРАЦС, незалежно від місця реєстрації чи проживання.

Жінка та чоловік, які бажають зареєструвати шлюб, подають особисто письмову заяву за встановленою формою до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором.

Шлюб – це єдина державна реєстрація акту цивільного стану, яку можна оформити незалежно від зареєстрованого місця проживання заявників.

Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, справжність підпису (ів) на якій засвідчено нотаріально, можуть подати їх представники. Повноваження представника мають ґрунтуватись на нотаріально посвідченій довіреності.



Міф №5. Повторні свідоцтва про народження можна отримати тільки у тому відділі, де його видали

Реальність. Повторна видача свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану здійснюється незалежно від місця їх державної реєстрації та місця проживання заявника.

Відділ ДРАЦС видає повторно свідоцтво про державну реєстрацію акту цивільного стану після безпосередньої перевірки відповідності відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян даним паперового носія актового запису цивільного стану. Видача проводиться при пред’явленні паспорта заявника та за необхідності документів, які підтверджують право отримання свідоцтва. За видачу свідоцтв повторно стягується державне мито.

Замовити видачу повторного свідоцтва можливо і за допомогою електронних сервісів: через веб-портал «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану» або «Он-лайн будинок юстиції».



Міф №6. Шлюб можна зареєструвати тільки після спливу місячного терміну, або мати поважну причину для його скорочення

Реальність. Нині усі бажаючі можуть одружитися навіть у день подання заяви про державну реєстрацію шлюбу, скориставшись сервісом Міністерства юстиції України «Шлюб за добу».

Проєкт «Шлюб за добу» реалізується відділами ДРАЦС по всій Україні. Бажаючи прискорити реєстрацію шлюбу звертаються до організатора державної реєстрації шлюбу, подають паспорти та відповідну заявку, укладаються договір з організатором, яким визначаються місце, дата, особливості оформлення проведення реєстрації.

Сервіс покликаний зробити одруження максимально зручним та комфортним.

Перевагами даного сервісу є обрання нареченими бажаного часу та місця укладання шлюбу, відсутність необхідності звернення до відділу ДРАЦС, можливість замовлення нареченими святкового оздоблення приміщення та інших послуг, що зроблять церемонію одруження незабутньою.

Перелік усіх організаторів державної реєстрації шлюбу, які надають вказані послуги розміщено за посиланням https://minjust.gov.ua/m/de-zareestruvati-shlyub-za-24-godini.



Міф №7. Отримати послуги з державної реєстрації актів цивільного стану можна тільки в органах ДРАЦС

Реальність. З 2019 року прийом заяв та видача відповідних документів щодо державної реєстрації народження, шлюбу, розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя, яке не має дітей, зміни імені, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, реєстрації смерті може здійснюватись Центрами надання адміністративних послуг у разі їх співпраці з відповідними відділами ДРАЦС міста, району.

Територіальні громади, які бажають надавати послуги у сфері ДРАЦС через свої ЦНАП, повинні звернутися до Міністерства юстиції з проханням про включення відповідної адміністративно-територіальної одиниці до відповідного переліку.

Існують важливі нюанси. Приміром, державна реєстрація народження може здійснюватися через ЦНАП виключно у разі звернення із заявою, поданою не пізніше одного місяця від дня народження дитини. При поданні заяви на реєстрацію шлюбу адміністратор з використанням програмних засобів ведення Державного реєстру актів цивільного стану та з урахуванням побажань наречених призначає день та час державної реєстрації шлюбу, але власне реєстрація шлюбу відбувається безпосередньо у відділі ДРАЦС.



Міф №8. Органи ДРАЦС надають тільки платні послуги

Реальність. Державна реєстрація народження та смерті особи здійснюється безкоштовно. За державну реєстрацію шлюбу, розірвання шлюбу, зміну імені, а також за видачу свідоцтв повторно та стягується державне мито, розміри якого встановлюються Декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

За видачу витягу з Державного реєстру актів цивільного тану громадян стягується плата у розмірі 73 грн., що встановлено Кабінетом Міністрів України.

Відділами ДРАЦС також можуть надаватись платні послуги, перелік яких встановлений Кабінетом Міністрів України. До таких послуг належать, зокрема організація та проведення урочистих реєстрації шлюбу, реєстрації новонароджених, обряду заручин, ювілейних весіль тощо.

Кошти, що надійшли від надання платних послуг, зараховуються на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті в органах Державного казначейства України, спрямовуються до спеціального фонду Державного бюджету України і використовуються відповідно до бюджетного законодавства.



Міф №9. Щоб зареєструвати народження дитини та отримати допомогу на неї необхідно довго оббивати пороги установ

Реальність. За допомогою послуги #єМалятко новоспечені батьки можуть отримати вже в найближчий час до 9 державних послуг, заповнивши всього одну заяву!

Для замовлення доступні 8 послуг: 2 базових (обов'язкових) та 6 на вибір.

За допомогою єМалятко можна замовити 9 послуг, потрібних при народженні дитини. Дві з них є базовими (обов'язковими), 7 надаються на вибір батьків.

Базові послуги:

державна реєстрація народження. Ви отримаєте свідоцтво про народження дитини;
визначення походження дитини. У свідоцтві про народження буде вказана інформація про матір та батька малюка.

Послуги на вибір:
призначення допомоги при народженні
реєстрація в Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків
присвоєння дитині унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР)
визначення належності дитини до громадянства України
реєстрація місця проживання дитини
призначення допомоги багатодітним сім’ям
внесення інформації про дитину до Реєстру пацієнтів

До кінця року буде додано ще 1 послугу на вибір:
оформлення посвідчень батьків та дитини з багатодітної сім’ї.
Зверніть увагу! Оскільки державна реєстрація народження є базовою (обов'язковою) послугою, сервісом єМалятко можуть скористатися лише ті батьки, які ще не отримали свідоцтва про народження дитини.

Де отримати послугу?

Комплексна послуга єМалятко надається у режимі офлайн-тестування у пологових будинках, ЦНАП та відділах ДРАЦС.

Які документи необхідно пред’явити?

- оригінали паспортів батьків;

- оригінал медичного свідоцтва про народження (форма 103/о, видається у пологовому будинку) або відомості медичного висновку про народження (надається у пологовому будинку замість форми 103/о) ;

- податкові номери обох батьків — оригінали не потрібні, достатньо мати сканкопії або фото;

- інформація про дату, місто та орган України, де укладено шлюб (якщо батьки перебувають у шлюбі) — оригінал не потрібен, достатньо мати сканкопії або фото.

Залежно від того, які послуги обирають батьки, також може знадобитися інформація про:

- УНЗР одного з батьків для присвоєння УНЗР дитині (за наявності);

- номер банківського рахунку у форматі IBAN для зарахування допомоги на дитину.

У деяких випадках також можуть знадобитися:

- письмова згода одного з батьків щодо присвоєння дитині прізвища (якщо батьки мають різні прізвища і заяву подає один із них);

- письмова згода другого з батьків щодо реєстрації народженої дитини з одним із них (якщо батьки зареєстровані за різними адресами і заяву подає один із них).

Послугу «єМалятко» можна отримати ОНЛАЙН, не виходячи з дому.

Послуга доступна на порталі ДІЯ: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko

Щоб подати заяву, потрібні:

- номер медичного висновку про народження дитини у форматі ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ.

Медичний висновок видається лікарем у пологовому будинку, номер висновку надсилається в смс.

- кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Як отримати послугу?

Перейдіть за посиланням: https://diia.gov.ua/services/yemalyatko
Авторизуйтеся або зареєструйтеся на порталі Дія
Заповніть заяву та виберіть додаткові послуги, які хочете замовити.
Дані про заявника підтягуються автоматично, дані про другого з батьків потрібно заповнити вручну.
Підпишіть заяву електронним підписом.
Другому з батьків потрібно підписати заяву своїм електронним підписом, якщо:

батько та матір не одружені
батько та матір мають різні прізвища / батько та матір зареєстровані за різними адресами (якщо замовлена послуга з реєстрації місця проживання дитини)
Посилання на заяву на порталі Дія надійде другому з батьків на електронну пошту.

Отримайте свідоцтво про народження!

Якщо у Вас виникнуть додаткові питання в ході заповнення заяви, пропонуємо переглянути відеоінструкцію: https://cutt.ly/qhvUxMa

Міф №10. Реєстрація шлюбу з іноземцем дуже складна та вимагає великої кількості документів

Реальність. Законом України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" визначено, що іноземці мають ті ж права і свободи, що і громадяни України. Єдиною додатковою умовою для іноземців при поданні заяви про державну реєстрацію шлюбу є підтвердження законності перебування в Україні.

Щоб укласти шлюб іноземець подає паспорт або паспортний документ. У разі якщо особа, раніше перебувала у шлюбі, подається також документ, що підтверджує припинення попереднього шлюбу або визнання шлюбу недійсним. Також надається документ, що підтверджує законність перебування на території України.

Всі документи видані компетентними органами іноземних держав повинні бути завірені апостилем чи мати консульську легалізацію в тій країні, в якій вони були видані. Подаються документи складені іноземною мовою разом з їх перекладами на українську мову, засвідченими в установленому порядку.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео