СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Під час пандемії експорт українських овочів і фруктів обвалився майже вполовину

Під час пандемії експорт українських овочів і фруктів обвалився майже вполовину
61447 ПЕРЕГЛЯДІВ

Виторг від продажу плодоовочевої продукції за кордон знизився зі 101,3 млн доларів до 58,5 млн. Найбільші обсяги експорту має свіже яблуко, волоський горіх та заморожені ягоди. Таку інформацію оприлюднила Українська плодоовочева асоціація на своєму офіційному сайті.

За інформацією фахівців, впродовж лютого-червня 2020 року експорт української плодоовочевої продукції знизився на 43% по відношенню до того ж періоду минулого року. Відповідно, різко знизився й виторг: зі 101,3 млн доларів у минулому році до 58,5 млн у 2020-му.

Понад 60% експортної продукції — волоський горіх, свіжі яблуки та заморожені ягоди. На них цього року вдалося заробити у півтора раза менше, ніж у 2019-му.

Найбільше під час пандемії впав виторг за яблука — у 4,5 рази. Але коронавірус тут не винен, зауважує економіст Андрій Ярмак. Пандемія навіть стимулювала попит на яблука в країнах ЄС і накрутила ціни на них. Але ж поганий врожай 2019 року та високий внутрішній попит на тлі карантину зробили експорт невигідним. Тож якщо минулого року яблуко забезпечувало 40% від усього виторгу, то у цьому році — тільки 16%.

А ось волоський горіх «провалився» саме в січні, коли Китай закрився на карантин. Потім знизився попит на український горіх у Туреччині та у країнах Близького Сходу.

Найменше знизився експорт заморожених ягід — лише на 10%. Насамперед, через зростання конкуренції на ринку ЄС з боку постачальників із країн Північної Африки, Єгипту та Марокко.

Теги: експорт ,Україна,попит,пандемія,яблука,волоський горіх,заморожені ягоди

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео