СТУДЕНТ УКРАЇНИ

У ніч на 29 березня Україна переходить на літній час

У ніч на 29 березня Україна переходить на літній час
203902 ПЕРЕГЛЯДІВ

В останню неділю березня, о 3-й ранку, стрілки годинника переводяться на одну годину вперед, тобто спати будемо менше.

Традиція переводити годинники на літній і зимовий час була започаткована у 1981 році для економії електроенергії. Потім були неодноразові спроби скасувати переведення годинників. Наразі в Україні воно керується постановою Кабміну Міністрів України від 13 травня 1996 року №  509, яка встановлює, що стрілки годинників щороку переводять вперед в останню неділю березня о 03:00 та назад — в останню неділю жовтня о 04:00. Перехід на літній час існує у 110 країнах та відсутній у 160.

Згідно з дослідженнями науковців, зміна часу ніколи не проходить безсимптомно, навіть у здорових людей. Через порушення звичного режиму наш організм вимушений швидко увійти в новий графік, і через це збільшується стрес, порушується сон, знижується імунітет, погіршується робота серцево-судинної системи, з’являється роздратованість. Найгірше переносять зміну часу люди похилого віку і діти.

Щоб організм звик до нового режиму, людині потрібно два тижні. Аби цей процес відбувався легко й швидко, дотримуйтесь простих порад:

  1. Лягайте спати раніше, так, як ви звикли «по-старому».
  2. Вставайте теж за минулим часом.
  3. Після пробудження зробіть кілька легких фізичних вправ.
  4. Ввечері намагайтеся не дивитися новини, не сидіть в соцмережах - читайте, приймайте ванну, займайтеся улюбленими справами.
  5. Намагайтеся обмежити солодке, кофеїн та алкоголь. Їжте цитрусові
  6. Приймайте зранку контрастний душ
  7. Уникайте стресових ситуацій і конфліктів.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео