СТУДЕНТ УКРАЇНИ

30 липня пройшли загальні позачергові збори Львівське РВ Асоціації міст України

30 липня пройшли загальні позачергові збори Львівське РВ Асоціації міст України
363823 ПЕРЕГЛЯДІВ
У Зборах взяли участь голови та представники громад Львівщини, в.о. виконавчого директора Львівського РВ Асоціації міст України Анатолій Шалаєв, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.
Головував на засіданні міський голова Дрогобича, член правління Асоціації міст України Тарас Кучма. Він зазначив, що надзвичайно важливі питання розглядаються, які визначають політику місцевого самоврядування. Бо проживши один рік з тим бюджетом, який затвердили, громади побачили ще йде тихе нищення громад. Є великі проблеми у туристичних містах – Моршині, Трускавці, Східниці, де не правильно розподіляються податки.
Згідно до Порядку денного Зборів, учасники обговорили:
- Бюджетну декларацію на 2025-2027 роки в розрізі бюджетів територіальних громад;
- збереження частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб у розмірі 64%;
- відновлення зарахування до бюджетів територіальних громад податку на доходи фізичних осіб грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу («силового» ПДФО);
- реверсну дотацію в місцевих бюджетах.
Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України, розповів про роботу Асоціації міст України в умовах воєнного стану та надав низку пропозицій щодо необхідних змін в сфері бюджетного законодавства. Особливу увагу він приділив необхідності відновлення зарахування до бюджетів територіальних громад «силового» ПДФО, призупинення перерахування реверсної дотації з місцевих бюджетів, та збереження частки зарахування до бюджетів місцевого самоврядування податку на доходи фізичних осіб.
 
855 мільйонів гривень – це будуть загальні втрати бюджету Львівщини по громадах, якщо з 2025 року, за пропозицією уряду, у місцевих громадах залишать лише 60 % податку на доходи фізичних осіб.
«У нас є стратегія фінансової стійкості АМУ, яка передбачає, що громади мають мати 80% ПДФО. Тому, пропозиція уряду є зовсім не адекватна», - зазначив Слобожан.
Голова Солонківської ОТГ Богдан Дубневич вніс пропозицію обов’язково розпочати лобіювати законопроект про те, щоб люди сплачували податок ПДФО не там, де працюють, а там, де проживають. Бо більшість людей з громад працює у містах, а розвивати потрібно і села.
Представники громад Львівського РВ Асоціації міст України за результатами проведеного засідання прийняли звернення до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, та Народних депутатів України щодо сприяння у вирішенні ряду питань та підтримання пропозицій Асоціації міст України стосовно врахування інтересів місцевого самоврядування в Бюджетній декларації на 2025–2027 роки.
За пропозицією голови Ходорівської громади Олега Коцовського, Асоціація Львівського РВ Асоціації міст України збереться разом у вересні для обговорення нагальних потреб.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео