СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Міністр енергетики: українська електроенергія допомогла європейським партнерам знизити залежність від рф

Міністр енергетики: українська електроенергія допомогла європейським партнерам знизити залежність від рф
331436 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як написав міністр енергетики України Герман Галущенко на своїй сторінці у Facebook у день другої річниці синхронізації української енергосистеми з європейською ENTSO-E, українська електроенергія допомогла європейським партнерам знизити залежність від російських енергоресурсів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

За словами очільника міненерго, Україна буде і надалі розбудовувати інтерконектори та збільшувати міждержавні перетини з європейськими країнами для нарощування обсягів імпорту та експорту електроенергії.

«Від’єднання від енергосистеми рф і білорусі, 21 день роботи в ізольованому режимі, захоплення ворогом енергетичних об’єктів і постійні атаки - це все випробовувало нас на міцність. Але українська енергосистема встояла. Ми довели її стійкість і вже 16 березня 2022 року приєдналися до континентальної ENTSO-E», — сказав Герман Галущенко.

«Це були непрості часи», — написав він, тож тоді було особливо важливим прискорити цей процес. За що очільник міненерго й висловлює подяку міжнародним партнерам, особливо він відзначає зусилля європейського комісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, яка невпинно підтримує Україну на шляху приєднання до європейської сім’ї та інтеграції наших енергетичних ринків.

«Синхронізація з європейською енергомережею посилила і Україну, і Європу. Можливість імпортувати електроенергію з країн-партнерів дозволила нам втримати енергосистему під час прицільних ворожих атак. Водночас українська електроенергія допомогла європейським партнерам знизити залежність від російських енергоресурсів. Уже влітку 2022 року ми почали експортувати електроенергію європейським сусідам», — сказав Герман Галущенко.

Міністр енергетики також нагадав, що  на сьогодні пропускна спроможність міждержавних перетинів дозволяє Україні експортувати до 550 МВт та імпортувати до 1700 МВт. Крім того, наприкінці 2023 року ENTSO-E оголосила про успішне повне завершення синхронізації української та європейської енергосистем. 

«Попереду ще багато роботи: розбудова інтерконекторів і подальше збільшення міждержавних перетинів. Але вже безсумнівно: Україна – невід’ємна частина європейської сім’ї, Україна – європейський енергетичний хаб!» — підкреслив Герман Галущенко.

  • Нагадаємо, що раніше Герман Галущенко зустрівся з Генеральним секретарем Федеральної економічної палати Австрії Карлгайнцом Копфом й поінформував його про позицію України у питанні транзиту російського газу через територію України. Він заявив, що Україна не буде вести з росіянами жодних переговорів. Зустріч відбулась у Відні, де делегація Міненерго перебувала для участі у засіданні Ради керуючих МАГАТЕ. Очільник міненерго розповів австрійській стороні, що після закінчення діючого контракту російський газ не буде транспортуватись через Україну до європейських країн.
  • Він додав, що Україна провела стрес-тест своєї газотранспортної системи та підземних газових сховищ, який довів, що вони можуть стабільно і надійно працювати і за нульового транзиту газу. За словами Міністра енергетики, цієї зими в українських ПСГ європейські трейдери зберігали близько 3 млрд кубометрів газу, загалом же Україна готова запропонувати міжнародним партнерам для користування до 15 млрд кубометрів своїх сховищ. Українські газові потужності можуть використовуватися, зокрема, у межах  «Вертикального коридору» або інших альтернативних російським маршрутів.  

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео