СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Більш як удвічі зросла кількість ВПО, які звертаються до системи БПД по вторинну правову допомогу

Більш як удвічі зросла кількість ВПО, які звертаються до системи БПД по вторинну правову допомогу
367308 ПЕРЕГЛЯДІВ

У 2023 році люди почали частіше звертатися до системи безоплатної правової допомоги. Загальна кількість звернень зросла на 5% порівняно з відповідним періодом минулого року. Крім того, від початку цього року вторинну правову допомогу отримали на 115% більше внутрішньо переміщених осіб ніж за такий самий час торік. Про це свідчить статистика звернень до юристів.

За січень – травень 2023 року до системи БПД надійшло майже 248 тис. звернень, що на 5% більше ніж за такий період минулого року. Основна частка звернень, близько 226 тис., стосувалася надання правових консультацій та розʼяснень законодавства. Вторинну правову допомогу, тобто послуги представництва інтересів у суді та інших державних органах, надали у 22 тис. випадків, що на 7% більше ніж у 2022 році.

“Найчастіше цього року клієнтам надавали вторинну правову допомогу в питаннях, що повʼязані зі стягненням аліментів, призначенням державної соціальної допомоги, виплат та компенсацій. Серед актуальних також звернення щодо військового обліку, мобілізації та бронювання. Натомість минулого року переважали питання щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та місцевого самоврядування. Утім часто зверталися і щодо стягнення аліментів, виплати соціальних допомог та компенсацій, укладення та розірвання шлюбу, встановлення фактів, що мають юридичне значення”, – розповідає заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Наталія Марчук.

Важливо зазначити, що майже кожне п’яте звернення про надання вторинної правової допомоги надійшло цього року від внутрішньо переміщених осіб. У системі БПД від початку року зареєстрували близько 4 тис. таких звернень, або 17% від загальної кількості. Минулого року за аналогічний період до юристів звернулося більш як удвічі менше людей зі статусом ВПО – понад 1 700 переселенців, або 9 % від загальної кількості клієнтів. 

Цього року, як і минулого, звернення внутрішньо переміщених осіб переважно стосуються встановлення фактів, що мають юридичне значення (смерті чи народження на тимчасово окупованій території, родинних відносин, виправлення помилок у правовстановлюючих документах) – понад 700 звернень, а також укладення та розірвання шлюбу – майже 600 звернень.

Проте найбільше клієнтів системи БПД, які зверталися від початку року по вторинну правову допомогу, – це люди з низьким доходом. Впродовж січня – травня цього року зареєстрували понад 9 тис. звернень від цієї категорії клієнтів, що становить понад 40% від загальної кількості випадків надання вторинної правової допомоги. Ця цифра несуттєво відрізняється від минулорічної, коли за такий самий період до юристів системи БПД звернулося майже 8 тис. малозабезпечених осіб, або 38%. 

Найчастіше цього року люди з низькими статками зверталися по допомогу щодо стягнення аліментів (майже 1 400 звернень) та укладення й розірвання шлюбу (близько 1 100 звернень). До слова, торік також переважали питання стягнення аліментів (майже 1 200 звернень), проте на другій позиції були звернення щодо оскарження рішень, дій та бездіяльності органів державної влади та місцевого самоврядування (понад 1 000 звернень).

Нагадаємо, що юристи системи БПД завжди готові допомогти розвʼязати вашу правову проблему. Отримати безоплатну правову допомогу можна:

  • телефоном у контактному центрі системи БПД за номером 0 800 213 103 в будні з 8:00 до 18:00, дзвінки безкоштовні;
  • написавши у телеграм-бот «Безоплатна правова допомога» (https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»);
  • у найближчому бюро правової допомоги. Адреси можна переглянути за посиланням – https://bit.ly/42fQ3lW

Готові правові консультації можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid: https://wiki.legalaid.gov.ua).

Щоб отримати безоплатну вторинну правову допомогу, необхідно подати до найближчого за місцем свого перебування бюро правової допомоги звернення та документи, які підтверджують відповідний статус особи.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео