СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Рекордний хабар в історії антикорупційних органів. Справа Максима Микитася на 22 млн євро

Рекордний хабар в історії антикорупційних органів. Справа Максима Микитася на 22 млн євро
326624 ПЕРЕГЛЯДІВ

Минулого тижня у ВАКС відбулося засідання найгучнішої справи за період від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. розмова йде про викриття слідчими НАБУ екснардепа Максима Микитася, який хотів підкупити за 22 млн євро мера Дніпра Бориса Філатова, щоб отримати угоду на будівництво метро поза конкурсом за гроші ЄБРР. Сума є рекордом в історії українських антикорупційних органів.

Все почалось з 2016 року, коли турецька компанія Limak підписала контракт на добудову метро у місті Дніпро. Але повномасштабне вторгнення змінило плани, тому представники Туреччини покинули об'єкт, оскільки не мали бажання працювати в нових реаліях. Коли з'явились чутки, що контракт з ними мають обірвати, сюди добирається екснардеп Максим Микитась, який неодноразово мав справу з антикорупційними органами.

У жовтні 2022 року він знову потрапляє під руку слідству. Це четвертий за рахунком візит антикорупційних органів до Максима Микитася.

За словами САП, Микитась нібито вийшов на міського голову Дніпра Бориса Філатова, щоб запропонувати співпрацю за такою схемою: Філатов допомагає компаніям екснардепа отримати прямий контракт на добудову метро, а взамін міський голова отримує під свій контроль управляючу компанію, якій до 2027 року перераховують по 10% із кожного траншу по контракту з Європейським банком реконструкції та розвитку. Оскільки загальна сума становила 220 млн євро, то за п’ять років розмір хабаря мав сягнути 22 млн євро.

Для реалізації схеми мерія міста повинна була створити спільне підприємство, до якого б входили декілька компаній з різними функціями: “Тунельбуд” – управляюча компанія, “Метрострой”, “Екобудтрейд”, “Укргідропроект” – виконують підрядні роботи, “Ілляшев та Партнери” – забезпечує юридичну підтримку, адже має досвід роботи з ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку).

За словами Микитася, він нібито через знайомих та мешканців Дніпра дізнався про проблеми з недобудованим метро, адже вирита частина траншей під метро не переживе зиму і просто завалиться. Тому він знайшов міського голову міста, поділився тим, як вирішити проблему через залучення коштів Європейського банку та запропонував сприяння у їх залученні та подальшу допомогу із добудовою метро. Його дії націлені виключно заради допомоги громаді, він хотів, щоб Дніпро якнайшвидше отримало кошти та додаткові робочі місця.

У Максима Микитася був досвід з напрацювань по Чорнобильській атомній станції та безліч інших контрактів, приклади яких він хотів запропонувати Філатову. Під час зустрічі з заступником Філатова екснардеп запропонував надіслати листа до ЄБРР, в якому будуть пояснення, що зупинка із роботами щодо будівництва метро загрожуватиме місту техногенною катастрофою та значними затопленнями. Це мало б стати аргументом для банку, щоб дати дозвіл міській раді самостійно визначити наступного генпідрядника для добудови метро.

Від початку розслідування пройшло чотири з половиною місяці, наразі справу скерували до суду. І хоча прокурор просив взяти під варту екснардепа з альтернативною заставою у 200 млн грн. оскільки існували ризики переховування від слідства, впливу на свідків і так далі, сторона захисту стверджувала, що ризики нічим не обґрунтовані, у Максима Микитася немає ні 10, ні 5, ні навіть 3 млн грн і він міг би зібрати лише 150 тисяч. Адвокат Микитася також додав: "Якщо виходити з даних підозри, то Микитась нібито пропонував 22 млн євро за те, щоб його людину призначили на посаду радника у міську раду. Таке враження, що це був радник Байдена або Сі Цзіньпіня, а не міської ради".

Наразі Максим Микитась найближчим часом буде знаходитись у СІЗО до 12 лютого.

Теги: Дніпро,Борис Філатов, Максим Микитась, Метробуд, Корупція

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео