СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Посилене покарання військовослужбовців у разі невиконання наказів керівництва. Чим жахливий законопроєкт #8271?

Посилене покарання військовослужбовців у разі  невиконання наказів керівництва. Чим жахливий законопроєкт #8271?
373758 ПЕРЕГЛЯДІВ

13 грудня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт #8271. Проєкт Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи при бойових обставинах, ініціатором якого став Народний депутат України Павлюк Максим Васильович.

8 грудня 2022 року цей законопроєкт було зареєстровано. Парламенту було достатньо 5 днів, щоб прийняти його. 

 

12 грудня профільний комітет розглянув ЗП. Наступного дня депутати без зайвих обговорень проголосували за законопроєкт. Наразі очікується підпис Президента України Володимира Зеленського. 

 

Верховна Рада таким чином фактично прирівняла відповідні злочини до корупційних. Тепер судам забороняється давати пом’якшене покарання чи умовні строки для військових засуджених за такі види злочинів:

 

  • Стаття 403 Невиконання наказу начальника(від 3 до 7 років позбавлення волі) 

  • Стаття 402 Непокора (від 3 до 10 років) 

  • Стаття 405 Погроза або насильство щодо начальника (від 5 до 10 років) 

  • Стаття 407 Самовільне залишення військової частини або місця служби (від 5 до 10 років) 

  • Стаття 408 Дезертирство (від 5 до 12 років тюрми) 

  • Стаття 429 Самовільне залишення поля бою або відмова діяти зброєю (від 5 до 10 років тюрми) 

  •  

 

До того ж ВР збільшують терміни покарання за військові злочини та адміністративні порушення такі, як: розпиття військовими алкогольних напоїв, оскільки у вказаному проєкті серед категорій злочинів “найпопулярніші” є самі це порушення, за яким судять бійців.

 

Близько півтори сотні вироків за злочини "проти встановленого порядку несення військової служби" можна знайти в Єдиному реєстрі судових рішень.

 

Також збільшується покарання за невиконання наказу по статті 403 кримінального кодексу (мінімальне покарання буде становити – 5 років позбавлення волі). 

 

 

Тепер цей закон звучить так: «Самовільне залишення військової частини або місця служби, а також нез’явлення вчасно на службу без поважних причин військовослужбовцем, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років».

 

Окрім цього, тепер Військова служба правопорядку має повне право проводити огляд військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів, а також військовослужбовців на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння, або медичних препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції бійця. Тому згідно із законом, у подібних випадках Військова служба правопорядку спеціальними технічними засобами можуть проводити такі огляди.

 

 

Ярина Чорногуз Джерело: Світовий конгрес українців

 

Військовослужбовці України абсолютно незадоволені даним ЗП. Як вважає військовослужбовиця Ярина Чорногуз, тепер навіть некомпетентне командування має можливість шантажувати підлеглих.

 

"Отже, замість подяки військовим, які майже рік стримують повномасштабне вторгнення росіян та втілюють успішні операції зі звільнення території, ми отримуємо тюрму за найменшу незгоду чи зауваження командирам (багато з яких часто дають накази, лишаючись у глибокому тилу)", - відповіла Ярина на своїй сторінці в мережі Фейсбук. 

 

 

За її словами, такий законопроєкт вигідний Росії тому, що може викликати масові дезертирства або масове кримінальне засудження бійців ЗСУ.

 

 

Павло Вишебаба Джерело: 5 канал

 

До слів Ярини приєднався командир відділення 68-ї єгерської бригади ЗСУ Павло Вишебаба.  

 

"Ця війна вже показала, що інколи доцільно вчасно відійти з позиції, щоб вберегти особовий склад, і це було за пом'якшуючи обставини. У новому зп 8271 пом'якшуючи обставин не враховується", - пояснює він на своїй сторінці в мережі твіттер. 

 

Проєкт “Юридична сотня”, що надає безоплатну правову допомогу учасникам російсько-української війни разом з 15 організаціями поширили звернення, в якому критикують законопроєкт #8271. 

 

“У разі набуття чинності законопроєкт, він матиме ефект, протилежний очікуваному: замість запобігання вчиненню військових злочинів та адміністративних правопорушень, він стане причиною порушення права на справедливий суд і дискримінації самих військовослужбовців", - сказано у зверненні. 

 

 

Нагадаємо, що петиція щодо накладення вета на даний ЗП вже зібрала 27 тисяч голосів, і тепер її має оглянути Президент України.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теги: Верховна Рада України, Верховна Рада, Президент України,Петиція,Законопроєкт 8271, українські захисники , ВІРЮвЗСУ

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео