СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Відповідальність за колабораційну діяльність

Відповідальність за колабораційну діяльність
420897 ПЕРЕГЛЯДІВ

Деякі люди, які залишаються на тимчасово окупованих територіях, щоб якось вижити, вимушені там працевлаштуватися. Чи потрібно їм перейматися, що їх можуть заарештувати, коли ЗСУ виженуть російську армію з міста — розповіла Олена Сеніч, фахівець Волноваського бюро правової допомоги.

— У цей час в окупованих містах залишилась велика кількість українських громадян, які в силу тих чи інших обставин вимушені залишатися на окупованій території. Людям потрібно якось забезпечувати свою життєдіяльність, тому їм потрібно працювати. До прийняття рішення щодо свого подальшого працевлаштування потрібно поставитись дуже відповідально. За співпрацю з окупантом в його інтересах на шкоду Україні людину можуть притягнути до кримінальної відповідальності відповідно до ст. 111-1 ККУ. Цю співпрацю законодавець визначив як колабораційну діяльність.

Які саме дії кваліфікуються як колабораційні?
  • Пропаганда держави-агресора у закладах освіти, впровадження стандартів освіти держави-агресора.

Це стосується саме вчителів. Але якщо вчитель в умовах окупації працює за українськими програмами, то відповідальності для нього не буде. Окрім того, за ним зберігається місце роботи та заробітна плата. Якщо окупаційна влада змушує працювати за її програмами, тоді вчитель може припинити трудові відносини та повідомити причину управлінню освіти України. У цьому випадку за ним також зберігається місце роботи та заробітна плата. Коли людина її отримає — залежить від ситуації в регіоні.

  • Провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором та незаконними органами влади.
  • Публічне, зокрема у мережі Інтернет чи ЗМІ, заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України.
  • Передача матеріальних ресурсів незаконним чи воєнізованим формуванням держави-агресора.
  • Добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади, судових та правоохоронних органах.

Всі, хто буде отримувати заробітну плату із державного бюджету країни-агресора, будуть нести відповідальність. Той, хто отримував заробітну плату із державного бюджету України, повинен негайно припинити виконання своїх посадових обов’язків на користь країни-агресора.

  • Участь в організації та проведенні незаконних виборів та референдумів на окупованій території.
  • Допомога у веденні воєнних дій державою-агресором проти України.

Під цей пункт підпадають, зокрема, ті українці, які виставляли помітки для завдання ударів російськими військовими, надавали інформацію щодо позицій ЗСУ.

Яку відповідальність передбачено за колабораційну діяльність?

Все буде залежати від того, яке саме діяння було скоєно. Це може бути штраф, виправні роботи, арешт або позбавлення волі. Майже у всіх випадках передбачено позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років.

Якщо у результаті рішення чи дій особи загинули люди або настали інші тяжкі наслідки — це карається позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без такої.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео