СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Кіберполіція на Дніпровщині затримала ще одного зловмисника, що займався збором та поширенням даних

Кіберполіція на Дніпровщині затримала ще одного зловмисника, що займався збором та поширенням даних
391879 ПЕРЕГЛЯДІВ

У цьому році кіберполіція не сидить на місці. Вони ледь не серіями викривають та затримують осіб, що причетні до поширення конфіденційної інформації. Ось і на Дніпровщині затримали чоловіка, що займався такою діяльністю.

2021 рік можна назвати плідним для працівників департаменту кіберполіції України. Одним із найнебезпечніших, проте й найпоширеніших правопорушень є збір та поширення персональної інформації, що має бути приватною. Вона надається задля підбору продукції чи участі у програмах лояльності, люди самостійно, наприклад, реєструються на сайтах магазинів. Але зловмисники примудряються знайти та викрасти ці дані. І потім люди починають отримувати, в кращому разі, спам та дзвінки, а інколи трапляються і небезпечні ситуації із викраденням банківських реквізитів чи оформленням кредитів на людину без її відома. Але кіберполіція бореться з цим, цього року, наприклад, викрили 51 особу та провели понад 100 обшуків.

А нещодавно була проведена й профілактична операція "ДАТА", де змогли розкрити навіть цілі підприємства, що причетні до правопорушень, пов'язаних з розповсюдженням персональних даних. Особи, що займалися такою діяльністю, мали доступ до даних, наприклад закритих відомостей ведення господарської та фінансової діяльності. Також вони незаконно збирали дані для входу в соцмережі, магазини, поштові скриньки. Звісно, вони не просто мали таку інформацію, а використовували її в цілях збагачення та продажу. Інколи такі бази інформації мали дані щодо більш ніж 300 мільйонів осіб. Але кіберполіція їх затримала.

Так само спеціалісти затримали й одного із колишніх працівників супермаркету у Дніпрі, що збирав конфіденційну інформацію. Він мав доступ до комерційної таємниці та користувався цим, поширюючи дані для конкурентів. Таким чином він отримував прибуток, в той час, як магазин – мільйонні збитки. Кіберполіції вдалося затримати правопорушника. Шукають і його спільників.

А затриманому на Дніпровщині зловмисникові оголошено про підозру. Тепер він відповість тим, що проведе за ґратами до шести років.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео