СТУДЕНТ УКРАЇНИ

Виконавчий напис нотаріуса: що варто знати?

Виконавчий напис нотаріуса: що варто знати?
247626 ПЕРЕГЛЯДІВ

Виконавчий напис нотаріуса – це розпорядження нотаріуса щодо стягнення грошових сум або витребування від боржника майна, здійснене на документах, що встановлюють заборгованість (ст. 87 Закону України "Про нотаріат").
Вчинення виконавчого напису нотаріусом є способом захисту цивільних прав в позасудовому порядку. Так, кредитор (стягувач) може задовольнити свої вимоги та стягнути з боржника заборгованість шляхом вчинення виконавчого напису нотаріусом на борговому документі та пред'явити його до виконання. Законодавством визначені чіткі вимоги як до змісту виконавчого напису, так і для документів, на підставі яких він може бути вчинений. Головною умовою вчинення виконавчого напису нотаріусом є безспірність суми заборгованості боржника перед кредитором.
Зі слів начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) Тараса Греня, важливим критерієм є термін, в межах якого напис може бути вчинено. Порушення вимог закону призводить до визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, а виконавче провадження підлягає закриттю.
Документ, відповідно до якого вчиняється виконавчий напис, можна перевірити. Боржник має бути повідомлений якнайменш за 30 днів до вчинення виконавчого напису про порушення кредитних зобов’язань та ліквідувати порушення, які були допущені, оскаржити виставлену вимогу в судовому порядку або виставити заперечення кредитору. У випадку невиконання жодної з цих дій, заборгованість вважається безспірною та підлягає стягненню.
Документи, на підставі яких нотаріус може вчинити виконавчий напис:
- заява стягувача, яка містить всю передбачену законом інформацію;
- письмове повідомлення боржника про наявність у нього боргу, надіслане стягувачем за 30 днів, до вчинення виконавчого напису;
- наявність оригіналу боргового документа, засвідченого нотаріально, з якого чітко вбачається, що строк сплати боргу вже настав;
- виписка з рахунка боржника із зазначенням суми заборгованості.
Що стосується термінів:
Виконавчий напис може бути вчинено, якщо з моменту виникнення права вимоги за борговим документом минуло не більше трьох років.
Єдиним способом скасування виконавчого напису нотаріуса є звернення до суду з позовом про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню. Для скасування виконавчого документу у судовому порядку необхідно звертатись до суду за місцем Вашої реєстрації, навіть якщо банк або виконавець чи нотаріус в іншому місті.

© 2019 "СТУДЕНТ УКРАЇНИ"

Мої відео